Nå kan du melde deg på til NM Ung Baker 2022

Cathrine Olsen vant NM Ung Baker i 2018. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Etter to år med pandemi, er det endelig klart for konkurranser igjen. Forrige gang NM Ung Baker skulle arrangeres, ble konkurransen avlyst pga pandemien.

NM Ung Baker ble sist arrangert i 2018. Den gang var det Cathrine Olsen som stakk av med seieren. I år blir konkurransen arrangert i forbindelse med yrkes-NM, Worldskills, i Kristiansand, og vi oppfordrer alle bakere som har ambisjoner om å bli gode yrkesutøvere til å melde seg på konkurransen. Du behøver ikke å være ferdigutdannet, men du må være under 23 år når konkurransen går av stabelen.

Kjetil Dale Aas, fagansvarlig i Baker- og konditorbransjens Opplæringskontor (BKO) og hovedtrener for Baker- og Konditorlandslaget, er med i konkurransegruppa. – Å arrangere NM for unge bakere og konditorer er veldig viktig, sier han. – Det er disse deltagerne som skal drive faget i fremtiden. I tillegg er slike konkurranser med på å fremme rekrutteringen til fagene våre, noe som er alfa omega for overlevelsen til yrkene våre.  

For påmelding og konkurranseregler, se under. Påmeldingsfrist er 15. august.

Konkurranseregler NM Ung Baker 2022

Deltakere

Konkurransen er åpen for deltakere som er under 23 år, er under utdanning eller har fullført svennebrev i bakerfaget.

Dommere

Det oppnevnes 3 dommere, hvorav en fungerer som hoveddommer. 

Dommerassistent

Det oppnevnes i tillegg 1 dommerassistent til konkurransen.

Tema

Tema for årets konkurranse er "HØST"

Arbeidsoppgaver/tema

  • 1 stk. dekorbrød
  • 40 stk. valgfrie produkter av småbakst (50 gram etter stek), 2 forskjellige fasonger og dekor (+- 10%)
  • 30 stk. valgfrie produkter av søtbakst (80 gram etter stek) 2 forskjellige fasonger og dekor (+- 10%)
  • 10 stk. valgfrie grove brød (min 50% grovt). (600 gram etter stek) valgfri fasong og dekor (+-10%)

Tidsplan

Dag en: To timer til forberedelse/oppveiing av råvarer, evt. skolding, mate surdeig eller sette fordeig, forberedelse av utstyr og montering av utstillingsbord. Ingen ordinær produksjon tillatt. Oppveiing av råvarer blir gjort senest kvelden før konkurransen, men kan, om ønskelig, veies på forhånd før man ankommer.

Under forberedelsesperioden kvelden før konkurransen, kan hver utøver få hjelp av valgfri assistent.

Dag to: fem timer til framstilling.

Uniform

Arrangør stiller med arbeidsuniform, hodeplagg og forstykker som deltaker skal bruke. Deltakere stiller i sorte arbeidsbukser og sorte arbeidssko. Arbeidstøy skal være nyvasket og strøket.

Praktiske Oppgaver

Hver deltaker får tildelt en elev til å hjelpe seg med å rydde/vaske.

Dersom utøver ikke følger tidsplan for konkurransen, vil det medføre poengtrekk.

Utstyr som ikke står på utstyrslisten, må utøver ta med selv.

Bord til utstilling er tilgjengelig på konkurranseområde; utøver må selv ta med duker, fat, pynt, etc.

Regler for alle oppgavene

Liste over råvarer som er påbudt å bruke under konkurransearena følger som vedlegg til konkurransereglene. 

Råvarer, spesialprodukt og spesielle tilsetninger som ikke står på denne listen, må deltakere ta med selv. Disse må godkjennes av hoveddommer før konkurransen.

Kommunikasjon før konkurransen

Alle kommunikasjon og alle spørsmål må sendes skriftlig til gb@nhomd.no

Utøvere vil motta et regelmessig informasjonsskriv frem til konkurransedato. I disse infobrevene vil alle innsendte spørsmål bli besvart av hoveddommer.

All kommunikasjon utenfor nevnte kanal vil ikke være godkjent.

Direkte kommunikasjon mellom deltakere og dommer kan medføre diskvalifikasjon.

Kommunikasjon under konkurransen

All kommunikasjon mellom deltaker og dommer skal foregå gjennom dommerassistent

Må deltaker snakke med dommer, skal det alltid være to dommere til stede.

Kommunikasjon utenfor disse rammene kan medføre diskvalifikasjon

Påmeldingsfrist

Påmeldingsfristen er 15. august. 

Påmelding sendes i påmeldingsskjemaet under.

Legg ved eventuell beskrivelse og bilder av det du ønsker å konkurrere med. Søknadene vil bli anonymisert, og en jury vil plukke ut 4 finalister til konkurransen.

Bedømming

Det vil bli lagt vekt på utseende, konsistens, sensorikk, kreativitet og arbeidsteknikk.

Råvarer som er obligatoriske å bruke i konkurransen:

Emmer - Norsk Urkorn

Hvetemel siktet - Møllerens

Hvetemel sammalt - Møllerens

Hvetemel fin - Møllerens

Byggmel - Møllerens

Havremel - Møllerens

Påmeldingsskjema til NM Ung Baker 2022

Du må være logget inn for å sende dette skjemaet. Hvis du er logget inn og likevel ikke kan sende inn, må du påse at «Ikke spor» er deaktivert i nettleserinnstillingene dine.