BKLF

Innhold

Erlend Løken Volden

Erlend Løken Volden har vært utøver på Bakerlandslaget siden 2014. Han har alltid vært interessert i baking, og jobber helst med wienerbakst. Erlend jobber i dag hos W.B. Samson.

Trener for Bakelandslaget, Erling Løken Volden

Hvorfor valgte du å bli konditor/baker?

– Det var litt sånn, «jøss, finnes det en egen skole for baking? Kult!» Jeg hadde alltid likt det – jeg var oppvokst midt i en kornåker, og satt bakpå skurtreskeren hver høst. Siden har kornet fulgt meg; baking, whiskey og litt ølbrygging på privaten.

Hvorfor ville du bli med i BKL?

– Jeg har brent for faget så lenge jeg kan huske, og har alltid vært veldig interessert i å utvikle meg videre og lære nye ting. Dette var en gyllen mulighet til å gjøre akkurat det. Jeg brenner 

også veldig for rekruttering, og har vært engasjert i debatten rundt matfag. 

CV, Erlend Løken Volden

Født: 04.04.1980

Bosted: Aurskog-Høland

Deltager på Bakerlandslaget siden 2014

Utdanning/svennebrev: Diplombaker

Stilling: Baker, Opplæringsansvarlig, Produktutvikling hos W.B. Samson AS, Oslo

Konkurranseerfaring:

  • «Årets Brød 2012», 2.plass
  • «Årets Brød 2013», 2. og 3.plass
  • Nordic Bakery Cup 2015 – kategori søtbakst, 2. plass
  • Nordic Bakery Cup 2016 – kategori søtbakst, 1. plass

Hvordan ble du rekruttert til BKL?

– Jeg ble spurt, rett og slett. Og det var jo gøy!

Hvordan vil du beskrive kulturen i BKL-teamet?

To ord: Engasjement og uhøytidelighet. Vi har det gøy på samling, det står alltid sentralt. Å være baker er morsomt, og alt engasjementet vårt kommer derfra. Samtidig jobber vi veldig målrettet, har gode faglige diskusjoner og jobber som et team for å bli bedre og bedre. Det er utrolig inspirerende å være i en gjeng hvor alle er like «genuine bakehuer» som deg selv. Det er en god miks av profesjonalitet og moro. Oppsummert: Norsk bakeglede!

Hvem innen baker- og konditorverdenen ser du opp til?

– Har vel ingen èn spesiell guru, for å si det sånn. Men Pål Larsen på Willys Conditori, der jeg tråkket mine første bakerår, lærte meg noen grunnholdninger som jeg har tatt med meg videre. Han lærte meg å alltid stille meg spørsmålet «hvorfor gjør jeg det jeg gjør nå?». Men jeg fant ikke svarene med en gang. Utover det, har jeg lært mye av den bakerkulturen Åpent Bakeri innførte. Gjennom bøkene deres, og litt kursing hos Andrè Løvås, følte jeg at det gikk opp noen lys for meg. Fram til da hadde jeg gått rundt å «gjetta» mye, føler jeg. Men gjennom den «skolen» fikk jeg nøkkelen. 

Ellers har jeg lært masse av Knut, Thomas og de andre på laget, sparringene vi gjør der er utrolig lærerike. Aage Berge på Regal og Jonas Jensen hos Idun er andre jeg har lært mye av. Ellers må jeg nevne arbeidsplassen min. Et utrolig kreativt, fremtidsrettet miljø, hvor utvikling står i fokus hver eneste dag.  Jeg lærer noe nytt hele tiden.

Hvor hadde du ditt beste café- eller konditoribesøk?

– I fjor var vi en gjeng bakere som dro til New York. Blant mange opplevelser er det det en frokost på en fransk gatecafè, Maison Kayser, som virkelig står igjen. Den Pain à Chocolaten (sjokoladecroissant) jeg spiste der det det drøyeste bakverket jeg noen gang har spist! Perfekt!

Hvordan ser dagens arbeidsmarked ut for en konditor eller baker?

– Flinke folk er ettertraktet. Hvis du går inn i bakeryrket med en ambisjon om ALLTID å utvikle deg, vil du kunne nå så langt du bare vil.

Har bakeryrket levd opp til forventningene?

– Jeg har drømmejobben, rett og slett. Det har jeg vel kanskje drømt om, men ikke forventet. Jeg får utvikling på jobb og på landslaget. Kunne ikke vært bedre! Jeg har det som plommen i egget. Vi får se hva fremtiden vil bringe.

Hvilke fagområdet er det du vil bli bedre på?

– Det hele, kort sagt. Men på laget har jeg ansvaret for søtbakst, sammen med Thomas Vaaland. Der er fokuset akkurat nå.

Har du en faglig prestasjon du er spesielt stolt av?

– Som ølnerd syntes jeg det var kult at bakeriet jeg drev på Sundbytunet er det eneste bakeriet som er nevnt i hjemmebrygboka «Fra Hånd Til Mund», hehe… Der bakte vi med mesk, malt og andre råvarer fra tunets mikrobryggeri. Kanskje ingen prestasjon, men moro allikevel. Et par pallplasser under Årets Brød var også gøy.