Møt Marthe Kilen

For konditor og landslagsutøver Marthe Kilen var karrierevalget enkelt. Helt fra hun var liten har hun visst at hun ville jobbe med mat.

Kort om Marthe Kilen

Født: 1987

Stilling: eier og daglig leder, Fru NeliK AS

Svennebrev: konditor

Fagbrev: kokk

Medlem av: konditorlandslaget (2020 - )

Kokkefagbrev var et naturlig valg for Marthe, og da hun holdt på med kokkeutdannelsen fant hun ut at det var kaker og desserter som var hennes store lidenskap. Da at kokkefagprøven var bestått, gikk Marthe rett i konditorlære . - Jeg er veldig glad for at jeg tok kokkefagbrevet først. Man lærer en helt annen måte å jobbe på, og jeg ville ikke vært foruten denne erfaringen, sier Marthe. At hun valgte å satse på konditoryrket, er Marthe veldig glad for i dag. - Jeg har ikke angret et sekund på dette valget. Konditoryrket er spennende og utrolig gøy. Det beste er at det aldri er en dag som er lik, og at man får bruke kreativiteten hele tiden. Når det gjelder kreativitet er det egentlig bare å "måke på" så blir noe bra og noe ikke så bra, men sånn er det og det går bra, ler Marthe. – Det er sånn man blir god, tror jeg.

Det beste er at det aldri er en dag som er lik, og at man får bruke kreativiteten hele tiden

Startet egen bedrift

Etter å ha jobbet seg opp mye god erfaring fra blant annet Britannia hotell, Rica Nidelven og Clarion Hotel & Congress Trondheim, startet Marthe sin egen bedrift i 2013. Fru NeliK holder til i Rissa, i kantina på Rådhuset i Marthes hjemkommune, Indre Fosen. Her kan du bestille kaker og "godteri" til alle anledninger, i alle slags former, farger og smakskombinasjoner. Noen ganger syns kundene det kan være vanskelig å vite hva man skal velge, eller hva som passer best til anledningen. Da får de god hjelp av Fru NeliK til å finne de beste smakskombinasjoner og dekor som passer perfekt.

Marthe elsker å være kreativ og å få kakene til å se fantastiske ut.

Å leke seg med former, farger og smaker er noe av det morsomste Marthe vet. – Det å kunne stå en hel dag å leke seg på et kjøkken vil jeg si er en drømmejobb! Jeg får mange forskjellige oppdrag fra kundene mine, og jeg kan leke meg med farger og teksturer; det er bare kreativiteten som kan stoppe meg, sier Marthe. Men jobben er selvsagt ikke bare lek. Marthe starter mandager med å få en oversikt over bestillingene for hele uka. Deretter legger hun en nøye plan for når og hvordan de forskjellige komponentene og produktene skal lages. – Dersom det er bestilt mange spesialkaker, krever disse en god del forberedelse. Og jo bedre forberedt jeg er på det jeg skal lage, jo bedre blir resultatet. Og så har vi jo mange varer på menyen som skal produseres. Det skal lages bunner, glasurer, konfekt og lignende som skal lagres så vi har det klart til bruk, sier Marthe.

Frem til Norge stengte ned pga. Covid19 var arbeidsfordelingen til Marthe 50% kantinedrift og møtemat og 50% kaker og konfekt på bestilling. Nå satser Marthe mer på kaker og konfekt, og har nylig fått støtte fra Innovasjon Norge til å utvikle virksomheten sin.

Jeg har lyst til å lage noe som ingen andre gjør, skille meg litt ut.

Fru NeliK har nylig gått til innkjøp av en sjokolademaskin, og målet er nå å bli skikkelig god på sjokolade. – Til nå har jeg temperert og gjort alt for hånd, men om jeg skal lage større mengder tar det litt for mye tid. Jeg har lyst til å lage noe som ingen andre gjør, skille meg litt ut. Jeg vil lage sjokolade i forskjellige glanser, former og farger. Finne varianter som passer godt sammen, sier Marthe. Konfekten skal hun selge i nettbutikken sin, men håper også å få selge den i lokalmatsutsalg.

Man må våge å prøve

Til alle som går rundt med en konditorspire i magen, er Marthes beste tips å ordne seg utplassering i et konditori. – Da får du se hvordan en konditor jobber og om det kan være noe for deg. Prøv gjerne ut flere plasser. Vær nysgjerrig, spør og delta i det du kan. Bare vær frampå og våg å prøve. Alt må læres og det har de fleste forståelse for. På denne måte kan du finne ut om konditoryrket er noe for deg. Jeg husker jo selv at som utplasseringselev eller lærling er man gjerne veldig usikker og ikke akkurat full av selvtillit. Jeg skulle ønske jeg var mer frampå den gangen, sier Marthe. Med den

Det blir ikke mye sofasitting i et travelt liv som Marthes. Da må man av og til nøye seg med en godteri sofa.

erfaringen hun har i dag, vet Marthe at fagfolk setter pris på at lærlinger og utplasseringselever spør mye, er nysgjerrige og ønsker å delta i arbeidet som skal gjøres. – Det er mange utplasseringselever i en bedrift gjennom året, så det lønner seg å skille seg litt ut for å bli lagt merke til.

Kaptein på konditorlandslaget

Marthe henter mye av inspirasjonen sin på nettet, men også i naturen finner hun inspirasjon. – Spesielt former og farger i naturen kan være en stor inspirasjonskilde, og sesongene med de forskjellige råvarene de byr på, sier Marthe. Hun har en egen kjøkkenhage der hun høster forskjellige råvarer, men får også frukt og bær fra folk som har overskudd i hagene sine. I tillegg har Marthe en svigermor som plukker mye bær, noe som kommer Fru NeliK til gode. Alt dette blir gode råvarer i kaker og andre godsaker hun produserer.

 I konditoryrket som i de fleste andre yrker, kan man kjøre seg litt fast i gamle rutiner og metoder når man har mye å gjøre. Da Marthe kjente at tiden var inne for å fylle på med faglig inspirasjon, valgte hun å søke seg inn på konditorlandslaget. – Jeg trodde egentlig ikke jeg var god nok, men det kan jo være vanskelig å vurdere seg selv. Heldigvis kom jeg med på laget, og nå er jeg jammen meg blitt lagkaptein også, smiler Marthe.

Mitt største mål som landslagsdeltager er å jobbe sammen med laget for å ta gull i en av konkurransene.

Den faglige inspirasjonen hun var ute etter får hun på hver trening. – Etter hver landslagssamling kommer jeg hjem og er superinspirert til å prøve nye ting på jobb. På samlingene har jeg alltid noen å spørre dersom det er noe jeg står fast på, eller om noe ikke blir slik jeg hadde tenkt. Det er veldig godt å ha gode fagfolk å diskutere med, sier Marthe.

Marthe trives godt med laget hun er en del av, og skryter av både utøvere og trenere. –Å jobbe med så utrolig dyktige folk gir meg masse glede og inspirasjon. Det som er så bra med landslaget er at vi alle har forskjellig bakgrunn og er gode på hvert vårt område.

Perfeksjon. For å skille seg ut må man gjøre alt litt bedre enn de andre.

Noen er gode på sjokolade, andre på andre ting og dette gjør at vi til sammen blir et utrolig godt lag. Selv er jeg en kreativ og ganske uredd person som bidrar med både positivitet og pågangsmot, og så er jeg faglig sterk på kaker og desserter, sier Marthe.

Til de av dere som kunne tenke dere å prøve seg på landslaget, har Marthe en ting å si: – Gjør det! Bare ta sjansen og søk. Du har ingenting å tape på det og du kommer ikke til å angre. Du kan garantert mye mer enn du tror. Vi har alle noe å komme med; alle kan ikke være gode på alt, sånn er det bare. Du må i tillegg være villig til å ofre noe. Å være utøver på konditorlandslaget er ganske krevende, og vi jobber fra morgen til kveld når vi er på samling. Likevel er det verdt alt arbeidet så lenge det er fine folk og jeg selv føler jeg lærer noe, sier Marthe, som nesten droppet å søke fordi hun ikke trodde hun var god nok for landslaget. Nå er målet å ta gull i en konkurranse. – Mitt største mål som landslagsdeltager er å jobbe sammen med laget for å ta gull i en av konkurransene, konstaterer hun.