• Ellen-Christine

Navn: Ellen-Christine Timmermann Lendengen

Født: 1974

Stilling: Faglærer vg2 baker- og konditorfag, Jåttå vgs.

Svennebrev: Baker, konditor

Fagbrev: Kokk

Medlem av: Norges konditor- og bakersvenner (NKB) 

Ellen – Christine begynte tidlig å interessere seg for matlaging, og spesielt godt likte hun å bake. Da hun var ti år, lagde hun ofte middag - og mye bakverk - til resten av familien.

- Foreldrene mine lot meg bake når jeg hadde lyst, så lenge jeg ryddet etter meg. Jeg laget noe varmt nesten hver dag da jeg kom hjem fra skolen, og ofte var det bakverk. Det var nok fra min morfar jeg fikk denne interessen. Han var utdannet baker og konditor, og drev eget bakeri København i mange år. Jeg var ofte sammen med han og bakte, så han har nok en del av æren for at jeg også ble både baker og konditor. De sier at de advarte meg mot hard jobbing, mye nattarbeid og tunge løft, men det husker jeg ikke; jeg visste bare at baker og konditor ville jeg bli uansett, og jeg har aldri angret på at jeg valgte dette faget! Arbeidstiden har dessuten endret seg mye siden den tid, og tunge løft, slik det var da morfar arbeidet, er det heller ikke lenger.

I dette faget blir man aldri utlært

Ellen-Christine sier at det hun liker best med faget, er at det stadig er noe nytt som skjer og at man aldri blir ferdig utlært.

- Bakerfaget har hatt et vesentlig løft de siste årene, med mye mer kunnskap og refleksjon rundt bakverkene og arbeidet vi utfører. Kunnskapen har nok vært der, men det har nå blitt satt «mer ord på» den. I dag reflekterer jeg mye over hvorfor jeg gjør ting, og hvilke endringer som kan gjøres med produkter og råvarer for å få ulike resultater og sluttprodukter. Da jeg gikk på skolen og i lære, tenkte jeg ikke så mye over hvorfor jeg gjorde det slik eller slik, eller tilsatte det ene råstoffet før det andre, eller noe helt annet, eller med hvilken metode eller temperatur - det var liksom bare slik. Bare dette med temperaturer … det var ingen som hadde deig på kjøl da, kun surdeig og hev. Det var streng beskjed om å ikke ha åpne vinduer og dører selv om vi var aldri så oppheta; måtte ikke få trekk på deigen, sier Ellen-Christine med et smil.

- Dersom du velger dette yrket, vil du hele tiden oppleve nye utfordringer. Faget vårt er hele tiden i utvikling, og nye trender møter oss og faget kstadig oftere. Dette gir oss muligheten til å være nyskapende, og man henter ny inspirasjon hver dag.

Ellen-Christine har hatt et fast grep om kjevlet siden hun var i tiårs-alderen.

I dag jobber Ellen-Christine som faglærer på baker- og konditorlinjen på Jåttå videregående skole.

- Jeg har sagt at skulle jeg jobbe som noe annet enn baker og konditor, ville jeg jobbe med opplæring. Å jobbe med mennesker er både berikende, krevende og ikke minst engasjerende. Jeg synes det er utrolig kjekt å se hva de unge får til; hvor kreative og engasjerte de kan være, og de lærer også meg mye. Å se ungdommen mestre og se at de interesser seg for faget, er som å se en rose skyte fart og stå i sitt flotteste utspring; som det «fineste bildet på Instagram».

Ellen-Christine liker godt kombinasjonen av læreryrket og baker- og konditoryrket.

- Det er mye fag, enda mer pedagogikk og mye sosialt samspill. Det å jobbe med å motivere og engasjere ungdom er spennende, i tillegg får jeg vise frem to fag som jeg selv er veldig stolt av. Jeg er nok til tider rimelig krevende, fordi jeg ønsker elevenes beste og har alltid det i fokus. På Jåttå er vi opptatt av at alle skal kunne strekke seg mot «litt høyere mål». Å være en viktig brikke i mange ungdommers utdanningsvalg, er både krevende og spennende. Det krever en del av deg både faglig og sosialt å utdanne morgendagens helter, men det er en herlig kombo!

Ellen-Christine er veldig glad i fagene sine og hun ivrer etter å vise frem og formidle de videre til ungdom.

- Jeg syns det er utrolig givende å kunne vekke elevenes motivasjon og prøve å skape interesse slik at de blir genuint interessert i faget og fagets spesialiteter og egenart. Å være med på å utvikle kunnskap og kompetanse hos den enkelte elev i det daglige arbeidet er svært motiverende for jobben jeg gjør. Det er fascinerende å se hver og en utvikle sin egen faglige identitet, at de mestrer nye utfordringer og å se de vise og beskrive kunnskapen sin i form av samarbeid og produksjon av ulike produkter. Å være med på å skape glød og interesse som elevene tar med seg videre, at de blir stolte faglærte bakere eller konditorer gir meg mye.

Det er også stas å møte de igjen i bedrifter senere, hilse på og se hvordan det går med dem. Jeg møter jo ofte igjen tidligere elever ute i bedrifter i forbindelse med utplasseringer av nye elver. Da er det gjerne de som tar imot og formidler sin kunnskap og kompetanse til de utplasserte elevene. Jeg møter de i ulike konkurranser og messer, de ringer og de kommer på besøk til Jåttå videregående skole, det er veldig kjekt, smiler Ellen-Christine.

Ellen-Christine sier at man aldri blir utlært i baker- og konditorfaget. Her er hun selv på kurs i fagfornyelsen på Baker- og konditorakademiet.

- Å se ungdommen mestre, og se at de interesser seg for faget, det er som å se en rose skyte fart og stå i sitt flotteste utspring!

En typisk arbeidsdag for Ellen-Christine

- Min arbeidsdag er aldri lik; det blir den aldri når du arbeider med levende produkter både i menneskelig og faglig regi. Arbeidsdagen starter med undervisning kl. 08.15 og varer til en gang mellom kl. 14.00 og 17.00. Undervisningen er en kombinasjon av teori og praksis, men her er jo målet å stadig bli flinkere til å la elevene se sammenhengen mellom disse to. Ved å ta mye av teorien med inn i den praktiske delen av undervisningen gjør vi det enklere å forstå denne sammenhengen. Vi får også mye hjelp av bakerier, konditorier og hoteller som tar imot elever på utplassering. Det er veldig viktig for skolen at vi har et godt og tett samarbeid med ulike bedrifter. Det er jo de som skal ta imot elevene etter at de er ferdige hos oss. Mange er flinke til å ta inn lærlinger – det er veldig bra for fagene – men noen bedrifter må kanskje bli enda litt flinkere, for vi ser jo at bransjen mangler kvalifiserte fagfolk, sier Ellen-Christine.

Ellen-Christines råd til alle som vurderer en utdannelse som baker eller konditor, er at du må tenke på hva du liker og er interessert i.

- Liker du praktisk arbeid? Er du glad i smaker og konsistenser? Er du kreativ og liker å skape noe? Er du glad i å jobbe tett med andre? Da kan dette være en fremtidig karriere for deg, og du vil kunne finne mye inspirasjon og glede i baker- og konditorfaget. Det er viktig å stole på egne ferdigheter og drømmer. Sette deg mål og våg å utfordre deg selv for å nå målene dine, sier Ellen-Christine.

- Dersom du velger dette yrket, vil du hele tiden oppleve nye utfordringer. Faget vårt er hele tiden i utvikling, og nye trender møter oss og faget vårt stadig oftere. Dette gir oss også muligheten til å være nyskapende, og man henter ny inspirasjon hver dag, enten det er gjennom sosiale medier, fagblader, messer eller konkurranser. Det er alltid noe å gjøre, og du får være med å utvikle og produsere produkter som folk setter pris på. Hver dag vil folket ha ferskt brød og kaker! i kombinasjon med å ta vare på gamle håndverkstradisjoner. I tillegg blir du som baker eller konditor en viktig ressurs for å gi folk sitt daglige brød; folk vil verdsette ditt daglige arbeid! Du vil spille en rolle for folks matvaner, og gi mange unike opplevelser og gleder gjennom både sunne og smakfulle produkter, sier Ellen-Christine.

- Til slutt vil jeg også si at dette yrket gir deg mulighet til å jobbe i hele verden. Du kan reise og oppleve mange og ulike matkulturer, og du vil alltid ha jobb. Det er enda mangel på fagkompetanse i fagene våre.

- Dette yrket gir deg mulighet til å jobbe i hele verden. Du kan reise og oppleve mange og ulike matkulturer, og du vil alltid ha jobb. Det er enda mangel på fagkompetanse i yrkene våre.