33 forslag for å redusere matsvinn

Publisert

Utvalgsleder Petter Haas Brubakk fra NHO MD overleverer utvalgets rapport til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og landbruks- og matminister Geir Pollestad. Foto: Martin Lerberg Fossum, KLD

Like etter nyttår la det regjeringsutnevnte Matsvinnutvalget frem sin rapport for landbruks- og matminister Geir Pollestad og klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Her lister de opp 33 forslag som skal bidra til å nå målet om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030.

- Det er viktig å redusere matsvinnet både av hensyn til klimaet og miljøet. Halvparten av matsvinnet i Norge skjer i hjemmet. Vi må få på plass et helhetlig sett med tiltak og virkemidler som virkelig monner slik at vi når målet om å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030, og som dekker alle ledd av verdikjeden, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding fra departementene.

Bransjeavtalen vil fortsatt være et av de viktigste elementene

Det er et stort engasjement rundt reduksjon av matsvinn. Hovedtiltaket i Norge er Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn. Bransjeavtalen er en avtale der myndighetene og private aktører forplikter seg til å redusere matsvinnet i alle ledd i matverdikjeden. Bransjeavtalen bidro til at matsvinn i Norge ble redusert med 10 prosent mellom 2015 og 2020.

-Utvalget har jobbet frem en god og lovende meny av tiltak. At Bransjeavtalen fortsatt skal være et av de viktigste elementene i arbeidet, mener vi er både riktig og viktig. Forslagene til lovgivning på en rekke områder vil utvilsomt bidra til å øke trykket og innsatsen fra alle aktørene i verdikjeden slik at vi når målet i 2030, sier Terje Sletnes, direktør for politikk og analyse i NHO Mat og Drikke, i en kommentar på nhomd.no.

Videre er ny lovgivning med nedprisingsplikt og donasjonsplikt, sammen med en aktsomhetsvurdering blant hovedtiltakene.

Vil måtte kartlegge bedriftens matsvinn

For mat- og drikkeprodusentene er det særlig forslaget om krav til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger som vil være den største endringen dersom utvalgets forslag blir vedtatt. – Dette betyr blant annet at produsenten blir pliktig til å kartlegge matsvinnet i egen virksomhet, iverksette tiltak for å redusere matsvinnet, samt redegjøre og synliggjøre resultatene for omverdenen, sier Sletnes.

Last ned Matsvinnutvalgets rapport her

Matsvinnutvalget ble nedsatt av regjeringen vinteren 2023, og har vært ledet Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. Ifølge mandatet skulle utvalget både identifisere de viktigste barrierene som hindrer reduksjon av matsvinnet, vurdere og foreslår nye grep under eksisterende virkemidler og utarbeide forslag til en matkastelov.