Croissanten er mitt favorittprodukt

Publisert

30. januar er croissantens dag og vi feirer den selvfølgelig med en perfekt croissant. Det florerer av myter om dette høyt elskede bakverket, og en av dem er at franskmennene spiser croissanter til frokost hver dag. Sannheten er at for de fleste nytes den som frokost i helger og ferier, men det finnes alltid unntak.

Selv om croissanten for mange er et symbol på Frankrike, har dette halvmåneformede bakverket sitt opphav i Wien. Marie Antoinette savnet baksten fra hjemlandet sitt, og fikk bakerne ved hoffet til å lære seg den wiennesiske bakemetoden.

Croissanten er mitt favorittprodukt

En som kan mer om croissanter enn de fleste andre, er Rémy Corbet. Som navnet tilsier, er han fransk, men har bodd i Norge i tjuefire år. Han vokste opp i bakeriet til foreldrene, i den lille byen Nantes i nordvest-Frankrike

En perfekt croissant skal ha sprø og flakete skorpe, være luftig og myk inni og smake av godt smør. Franskmennene er glade i å dyppe den i kaffen. Foto: Solveig Lygre, BKLF

- Jeg spiste croissanter til frokost hver dag, og det gjør jeg fortsatt. Da jeg var liten var det nok mer pain aux chocolat, sier han.

Da Rémy flyttet til Oslo for tjuefire år siden, var det ikke mange steder han kunne få seg en croissant, og de som gikk an å få tak i, vil han ikke si så mye om, men det er lett å forstå at standarden ikke kunne tilfredsstille en fransk baker.

- En perfekt croissant skal være skikkelig sprø. Skorpen skal falle fra hverandre, og helst være over alt når man har tatt en bit, ler Rémy, som til daglig jobber som produktutvikler hos Mesterbakeren i Oslo.

Her har han sitt eget bakeri, der han kan utvikle og perfeksjonere både croissanter og andre produkter. Her trener han også bakerlandslaget innimellom. I dag har Rémy laget fem forskjellige produkter med croissant-deig, og det viktigste for å bake en perfekt croissant, er temperatur og riktig mel forteller Rémy.

- Man må ha et mel med mye protein. Noen ganger bruker jeg to typer mel; en proteinrik type og en sterk type som jeg blander femti-femti. Jeg bruker også surdeig dersom jeg vil ha den litt grovere og litt mer smaksrik. Og så er det selvsagt viktig med liggetid for å få en perfekt croissant. Jeg bretter 4x3 og hviler deigen 2-3 timer, en kombinasjon av frys og kjøl mellom hver bretting, sier Rémy.

Croissantdeigen kan formes på andre måter enn den klassiske halvmånen. Man kan også tilsette farge i deigen for en litt mer eksklusiv "look". Foto: Solveig Lygre, BKLF

Den viktige skorpen

Det aller viktigste med en croissant er skorpen. Den skal som sagt være så sprø at det ikke går an å spise croissant uten å bli avslørt. Rémy forteller at han har begynt å trene på en ny teknikk som kanskje kan gi en enda bedre skorpe enn han har fått til tidligere.

- Det viktigste for at skorpen skal bli perfekt, er hvordan man bretter deigen. Croissanten må være jevn og fin for at den skal gi den rette opplevelsen i munnen. Jeg har lært denne nye teknikken av en god venn i Frankrike, og jeg tror dette blir veldig bra, sier han.

Rémy sier at det har skjedd mye siden han flyttet til Norge, og spesielt de siste fem-seks årene.

- Nå er det mange gode bakere i Norge, og mange er også veldig gode på croissanter. Hvert bakeri har sin croissant nå, og det er bra. Jeg opplever likevel at det er forbedringspotensial hos mange bakerier, sier Corbet, og legger til at han deler villig både oppskrifter og teknikker om noen skulle ønske det.

- Mitt mål er at den nye generasjonen bakere i Norge får lære dette skikkelig, at de kan lage croissanter og pain aux chocolat uten problem. Det må starte i skolen, de må lære det der ellers går det ikke, det er ikke lett å lage gode croissanter, sier Rémy.

Vanskelig, men ikke umulig

Det er ikke lett å bake croissanter, men det er ingen umulighet for hjemmebakere å bake gode croissanter. De tre viktigste tipsene fra Rémy til hjemmebakeren er tålmodighet, temperatur og riktige ingredienser. Har du alt dette kan du få et godt resultat.

Et tips til bakeren er at etter rask, når du tror croissanten er klar, vent 20 minutter ekstra, da blir de perfekte. Og bak dem før det blir for varmt i bakeriet.

Rémy Corbets croissanter

Den perfekte croissant tar tre dager å lage. Først lager man deigen som kaldhever over natten, deretter laminerer og former man croissantene, som igjen hever over natten. De stekes på den tredje dagen.

Ingredienser

500 gram hvetemel

70 gram sukker  

10 gram salt

70 gram helmelk

165 gram vann     

65 gram usaltet smør

20 gram rød gjær

 

250 gram smør til laminering

 

Slik gjør du

Dag 1:

  • Bland ingrediensene til deigen i en kjøkkenmaskin til de samler seg og blir til en deig. Ha deigen i en beholder med lokk, og la den stå på frys i 30 min.
  • Ta deigen ut og kjevl den til et tynt rektangel og sett tilbake på frys ca. 45 min før du setter den på kjøl til neste dag.  
  • Smøret du skal bruke til laminering, skal du banke sammen til en flat firkant. Gjør dette også dagen før, og legg «smørplaten» på kjøl. Smøret skal være kaldt når du jobber med det.

Dag 2:

  • Smør og deig skal ha lik konsistens før man begynner å kjevle.
  • Når deigen har fått riktig konsistens, kjevl inn smøret ved å legge smøret midt på deigen, brett deigen fra kortendene og inn til midten slik at deigen dekker smøret.
  • Kjevl deigen ut så langt du klarer (ca. 7 mm tykk) før du igjen bretter deigen fra kortsidene og innover.
  • Ha deigen på frys 15 min, deretter 2 timer på kjøl.
  • Ta deigen ut og kjevl den like lang som sist (ca. 7 mm tykk).
  • Brett igjen deigen inn mot midten, men kun fra den ene kortsiden. Den andre delen bretter du over den delen som er brettet inn mot midten.
  • Nå har du fått en firkantet, flat deig som du lar hvile igjen, slik at det er mulig å jobbe videre med den.
  • Etter den siste hvilen, kjevler du den til ca. 3 mm. Forsøk å få den ca. 30 cm lang og 10 cm. bred. Bruk en kniv, og skjær ut avlange trekanter, 8 cm. brede og 32 cm. lange. Rull trekanten innover fra breddesiden, helt til du får en croissant. Legg dem på bakeplater, og la heve natten over. Pass på å dekk de skikkelig til under heving, slik at de ikke tørker.

Dag 3:

  • Du kan pensle croissantene før steiking, men vær forsiktig så du ikke ødelegger de.
  • Jeg pensler croissantene med eggeplommer og litt melk. Om du ønsker karamellisering og/eller farge, kan du tilsette honning og/eller cognac i blandingen før du pensler. Du kan også ha i litt sitron om du ønsker en annen smak.
  • Stek på 210 grader i ca. 18-22 minutter.

 

Tips: dersom deigen blir for varm, kan smøret smelte inn i deigen mens man kjevler, og hvis deigen blir for kald, kan smøret sprekke mens man kjevler. Det er alltid viktig å ha rett balanse, slik at lagene holder seg intakte under hele kjevleprosessen, det er slik man får en sprø, men samtidig saftig croissant.

Croissantene kan pensles før steiking for et blank og fint utseende. Foto: Solveig Lygre, BKLF