Nasjonale kostråd: Høringsutkastet er klart

Publisert

Høringsfristen for de reviderte, nasjonale kostrådene er satt til 20. mai og de endelige kostrådene blir presentert på Arendalsuka den 15. august. Se de anbefalte endringene her.

I høringsutkastet presenteres seks kostråd. Dette er halvparten så mange råd som i dag. Alle matvaregruppene fra tidligere kostråd er inkludert og omtales i de seks nye rådene – det er ingen matvaregrupper som er utelatt i anbefalingene, men det er endringer i hvilke matvaregrupper som fremheves og hvor mye det anbefales å spise.

Etter en rask gjennomgang har NHO Mat og Drikke notert seg følgende endringer i utkast til nye kostråd sammenlignet med dagens råd:

  • Ny anbefaling om å velge mest mat fra planteriket.
  • Det er en økning i anbefalingen om inntak av frukt, grønnsaker og bær fra 500 gram per dag, til 500-800 gram per dag.
  • Økt fokus på at belgfrukter kan inngå som en del av et sunt kosthold.
  • Det er tatt inn flere perspektiver knyttet til mat, som måltidsglede og det å ta seg tid til å spise.
  • Mengdeanbefalingen for rødt kjøtt har blitt justert ned fra maksimalt 500 gram i uken, til maksimalt 350 gram i uken.
  • Ordlyden for anbefaling om prosessert kjøtt har blitt noe strengere, fra en anbefaling om å begrense inntaket, til å spise minst mulig av alle typer bearbeidede kjøttprodukter.
  • Anbefalt daglig inntak av fullkorn har økt fra 70-90 gram per dag, til minst 90 gram per dag.
  • Meieriprodukter har gått fra å ha en anbefaling om et generelt daglig inntak, til to til tre porsjoner hver dag, dette tilsvarer 3,5-5 dl melk eller meieriprodukter.
  • Planteoljer hadde tidligere ingen mengdeanbefaling. I nye kostråd anbefales et inntak på omtrent 25 gram per dag av planteoljer, eller tilsvarende mengde fra myke margariner.
  • Fysisk aktivitet utgår som eget kostråd, men er fremdeles en selvstendig anbefaling fra Helsedirektoratet. I utkastet til nye kostråd understrekes også viktigheten av balanse mellom inntak og forbruk av energi.
  • Hvert råd inneholder også en praktisk omtale av hva som vil være gode klima- og miljøvalg innenfor rådet, samt begrunnelse for dette. Miljødirektoratet er ansvarlig for omtalen av klima- og miljømessig påvirkning av kostrådene i samråd med Helsedirektoratet. Omtalen baseres på NNR 2023 og eventuelle andre kilder Miljødirektoratet vurderer som relevant.
Innspill fra medlemsbedrifter

NHO Mat og Drikke ber medlemsbedrifter som ønsker å komme med innspill til organisasjonens høringssvar om å melde disse inn til fagsjef matpolitikk,  Anna Maria Karlsen senest 13.mai.

Les høringsutkastet på Helsedirektoratets nettsider

Les mer om NHO Mat og drikkes arbeid med kostrådene her