Mange søkere til Spesialisering baker- og konditorfaget

Publisert

Lars Lindland, som har ansvaret for å etablere og utvikle studiet Spesialisering baker- og konditorfaget, er svært fornøyd med det høye søkertallet til det nye fagskoletilbudet. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Det nye fagskolestudiet, Spesialisering baker- og konditorfaget, har tydeligvis vært etterlengtet. Søknadsfristen for landets første høyere yrkesfaglige utdanning for baker- og konditorsvenner gikk ut 15. april, og det er gledelig at så mange bakere og konditorer har søkt om plass.

Lars Lindland, som har ansvaret for å etablere og utvikle det nye studiet, sier at søkertallet er høyere enn det de kunne forvente av et helt nytt studietilbud.

- Vi har fått veldig mange søkere, og nesten alle som har søkt har studiet som førstevalg. Det er helt fantastisk, og veldig motiverende for veien videre med å utforme fagskolestudiet, sier Lindland.

Gledelig med så mange søkere

Studiet er utviklet av bransjen selv, og er skreddersydd for baker- og konditorsvenner. Studiet bygger på fagarbeiderkompetansen og bransjens uttalte behov for kompetanseheving. Lindland, som også har en 50% stilling som fag- og prosjektleder i BKLF, syns det er gledelig at så mange nå har søkt på studiet.

- Det har utvilsomt vært spenning knyttet til søkertallene. En ting er at bransjen melder et behov og ønske om kompetanseutvikling i form av et fagskolestudie, men at plassene fylles opp er ikke nødvendigvis en selvfølge. Her må jeg berømme baker- og konditorbransjen; studiet har blitt en "snakkis" gjennom stort engasjement og bidrag til både selve studiet og markedsføring i mange kanaler.

Det er mange detaljer som skal på plass i et helt nytt fagskoletilbud. Lindland har sittet i styringsgruppa for studiet hele veien og har fulgt arbeidet med studieplanen fra start. Siden 1. mars har han vært ansatt som faglærer i Fagskolen i Viken, og har ansvar for å fullføre arbeidet med studieplan og alt det praktiske rundt.

- Vi er godt i gang med å utarbeide studieplanen, planlegge samlinger og inngå avtaler med samarbeidspartnere og innledere. Det gjenstår fortsatt en del arbeid før alt er på plass, men vi er godt i rute, og er trygge på at vi kommer i mål i god tid før studiestart i august.

Studiet Spesialisering baker- og konditorfaget har et omfang på 30 studiepoeng og er inndelt i 3 emner:

  • Råvarenes egenskaper, bruksområder og kjemi i produksjonsprosessen
  • Produksjons- og bedriftsledelse
  • Kvalitets- og produksjonsprosesser

Studiet organiseres som nettbasert studie, med samlinger som gjennomføres på deltid, over 1 skoleår.

Kan bli venteliste

I og med at dette er et studie for både bakere og konditorer, vil det bli lagt opp til spesialisering for hver av de to fagene. Akkurat hvordan dette skal gjøres i praksis, er noe av det som ikke er helt spikret enda.

- Foreløpig har vi ikke oversikt over fordelingen mellom bakere og konditorer, men vi skal foreta en undersøkelse blant studentene så snart søkerlistene er på plass. Det jeg kan si, er at det er en spesialiseringsdel for bakere og en for konditorer i to av de tre emnene, i tillegg til en felles del. I spesialiseringsdelen blir det ulik undervisning for baker og konditor i henhold til studieplanen. Målet er et at det skal være en klasse, og at klassen deles inn i tverrfaglige studiegrupper slik at vi får utnyttet og delt kompetanse på tvers av fag, nøkkelkompetanse og erfaringer blant studentene, sier Lindland. Nå ser jeg frem til å få søkerlistene, for å få en oversikt over fordelingen mellom bakere og konditorer, og hvor mange av søkerne som er kvalifiserte. Det er i utgangspunktet 30 plasser, så her kan det bli venteliste, sier Lindland.

De 30 studentene som får tilbud om studieplass skoleåret 24/25 blir en såkalt "pilotklasse", og skal danne grunnlaget for det som forhåpentligvis blir et varig og ettertraktet studietilbud for baker- og konditorbransjen. Etter første gjennomføring, vil det alltid være muligheter for justeringer og videreutvikling.