NM i konditorkunst på Umami Arena i 2025

Publisert

Vinner av Årets Konditor 2023, Henrik Falkensten, i utførelse av sin sjokoladeskulptur i NM i Konditorkunst. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) er arrangør av NM i konditorkunst / Årets konditor, og direktør Gunnar Bakke kan nå meddele at både deltakere og besøkende kan glede seg til konkurransen som vil foregå på Umami Arena den 20. mars i 2025.

Marthe Kilen vant kategoriprisen "beste show-piece". Foto: Solveig Lygre, BKLF

Bakke sier at dette er en svært fin arena å gjennomføre konkurranser på, både fordi de har et ferdig konkurransekjøkken som er veldig godt utstyrt, og fordi det er mange relevante bransjefolk som besøker Umami Arena.

–På denne måten får vi anledning til å synliggjøre våre fag for alle som besøker messen, og det hadde vi veldig god erfaring med under Umami Arena i februar i år, da Henrik Falkensten ble kåret til Årets Konditor, sier Bakke.  

Konkurransen Årets Konditor består av tre kåringer; Årets konditor, beste showpiece og beste konfekt.

Vil skape større forutsigbarhet

Ambisjonen til BKLF har vært å få til en regelmessighet i konkurranseintervallene fremover.

– Nå som Umami Arena har bestemt seg for å holde messen hvert andre år, blir det enklere for oss å følge deres frekvens og dermed gjennomføre konkurransene med større forutsigbarhet. Nå som vi har en bedre forutsigbarhet, er målet at denne konkurransen skal gjennomføres hvert andre år, sier Bakke.

Premieutdeling, Årets Konditor 2023. Foto: Paal-André Schwital

Veien til landslaget

 NM i konditorkunst er en viktig konkurranse for de som ønsker en karriere i bransjen. Konkurransen går over syv timer, og normalt er det tre ting konditorene skal lage i løpet av konkurransen; en kake en konfekt, og en showpiece.

– Hver av disse kategoriene blir vurdert av eksterne dommere. Vinneren av konkurransen får stor oppmerksomhet og blir veldig synlig i bransjen. Vi oppfordrer arbeidsgiverne bruker dette i sin markedsføring. Vi har et fagmagasin som utgis, og der blir vinnerne behørig presentert både med måten å jobbe på og med vinnerkaken. I tillegg blir det fanget opp av lokale aviser og andre medier. Det gir blest, det er bra for egen karriere, for arbeidsgiverne og det er bra for rekruttering til faget.

For de som ønsker å gjøre karriere, og kanskje også starte for seg selv, er denne konkurransen gull verdt. Vinneren får også tilbud om å bli med på det norske Baker- og Konditorlandslaget, sier Bakke.  

Vinnerkaken til Henrik Falkensten i NM i Konditorkunst 2023. Foto: Paal-André Schwital

Kunst, design og hard trening

I konditorfaget kommer vi ikke unna at det handler om mye kunst og design i tillegg til smak og form, dermed gjelder det å være godt forberedt.

– Først og fremst må du ha fingerferdighetene og alt det grunnleggende på plass. Men de som trener mest, og som har en god dag, er de som vinner. Konkurranse er jo slik at det faktisk kan gå galt, eksempelvis som at showpiecens konstruksjon knekker underveis. Det skjedde faktisk under siste konkurranse. Det er mye nerver i spill; Det er dommere som vurderer, det er klokker som går, det er folk som står og ser på, og da må du være trygg på det du skal gjøre. Jo mer forberedt du er, desto bedre gjør du det i en konkurranse, konstaterer Bakke.

For å delta i NM i Konditorkunst er det ikke noe krav om konkurranseerfaring fra tidligere, selv om det kan være en fordel. Det som er sikkert, er at du må trene mye, og dette kan gi en positiv opplevelse uavhengig av om man vinner eller ikke.

- Dette er virkelig gøy, og det er spennende og lærerikt å delta i en konkurranse som dette. Hvis du på sikt har ønske om å gå videre til landslaget, der vi har Norges beste konditorer, så vil du kunne få nye muligheter der, avslutter Gunnar Bakke.