NM i konditorkunst 2023

Publisert

Tonje Holtungen vant NM i konditorkunst i 2017, og er regjerende mester. Her konkurrerer hun med landslaget i Nordisk mesterskap, 2018.

NM i konditorkunst ble sist avholdt i 2017. Da var det tidligere landslagsutøver, Tonje Holtungen, som stakk av med seieren. I neste års konkurranse, som finner sted på messen "Umami", er Tonje med i dommerpanelet.

NM i konditorkunst 2023 arrangeres på messen "UMAMI ARENA" den 16. februar. Messen, som tidligere het "Smak", skal foregå på NOVA Spektrum. UMAMI finner sted fra 14. til 17. februar 2023, og er Norges største arena for alle som jobber med mat og drikke.

Vinneren av NM i konditorkunst får tittelen "Årets konditor". På grunn av blant annet pandemien, har det ikke blitt arrangert NM for konditorer siden 2017. Den gang var det Tonje Holtungen (Sjokoladesalongen) som tok førsteplassen, og dermed kunne smykke seg med tittelen "Årets konditor". Når det igjen blir duket for NM i konditorkunst den 16. februar 2023, er det altså Tonje som er regjerende norgesmester og hun er enig i at det er på tide å gi fra seg den tittelen.

I neste års konkurranse sitter Tonje Holtungen i dommerpanelet sammen med Cathrine Nilsen (Hotell Britannia), Hege Andersen (Sirkus Renaa) og Knut Harald Sørdal (Sam Eyde videregående skole). Sistnevnte er hoveddommer i konkurransen. 

Dommerne skal velge ut seks av de som melder seg på til NM i konditorkunst som får være med å konkurrere om å bli norges beste konditor.

I 2017 var tema for konkurransen "vinterfryd"; i 2023 er det "eventyr" som skal være inspirasjon for det deltagerne skal komponere. 

Se under for konkurranseregler.

Konkurranseregler, NM i konditorkunst 2023

Tema: "Eventyr"

Arbeidsoppgave i konkurransen:

Konkurransen omfatter tre forskjellige hovedoppgaver:

1. Hovedkake

Det er lov å ha med to stk. ferdig kakebunn. Det skal lages en kake for ca. åtte personer i to eksemplarer: en stk. til utstilling og en stk. til smaksbedømming. Kandidaten velger selv utforming, høyde, innhold og oppsats. Kaken skal lages og bedømmes som en jubileumskake.

2. Sjokoladekonfekt

Det skal lages to typer sjokoladekonfekt, åtte stk. av hver: 2x4 stk. til utstilling og 2x4 stk. til smaksbedømming.

3. Show-piece

Det skal lages en show-piece til utstilling. Den skal lages i sjokolade, sukker eller pastillage. Alle små garnityr/dekorer i sjokolade eller sukker må gjøres under konkurransen. Fem ufargede, ferdig støpte store deler av showpiecen kan medbringes, men må settes sammen og farges under konkurransen. Det settes et krav til minimumshøyde på den ferdige show-piece på 120 cm.

Deltakere

Deltaker må ha svennebrev som konditor.

Dommere

Det oppnevnes tre dommere, hvor en fungerer som hoveddommer.

Dommerassistent

Det oppnevnes i tillegg en dommerassistent som vil være kontaktperson mellom deltakere og dommere under konkurransen.

Uniform

Arrangør stiller med arbeidsuniform, hodeplagg og forstykker som deltaker skal bruke. Deltakere stiller i sorte arbeidsbukser og sorte arbeidssko. Arbeidstøy skal være nyvasket og strøket.

Praktiske oppgaver

  • Arbeidsoppgaven skal utføres over syv timer.
  • Hver deltaker får tildelt en elev til å hjelpe seg å rydde/vaske.
  • Oppveiing av råvarer blir gjort kvelden før konkurransen. Man får to timer til disposisjon. Oppveiing kan være gjort på forhånd før man kommer.
  • Under oppveiing/forberedelse kan hver deltaker få hjelp av en valgfri assistent
  • Deltakere skal følge oppgitt tidsplan for konkurransen, om ikke denne blir fulgt vil det medføre poengtrekk.
  • Utstyr som ikke står oppført på utstyrslisten må kandidaten ta med selv.
  • Bord til utstilling/bufeet er tilgjengelig på konkurranseområdet, kandidaten må selv ta med duker, fat, dekor, etc.

Regler for alle utøverne

  • Alle dekorasjoner må produseres under konkurransen.
  • Alt fyll må produseres under konkurransen.
  • Ferdigstekte kakebunner kan medbringes til konkurransen.
  • Spesielle tilsetninger og spesialprodukt som aromaer, essenser, farget sjokolade, etc. kan medbringes.
  • Ferdigkokt sukker og modelleringssjokolade kan medbringes, men må utformes under konkurransen. Enkelte ferdigtørkede pastillage-former kan medbringes, men må settes sammen og farges under konkurransen.
  • Liste over råvarer som er påbudt å bruke under konkurransearena er Valrhona sjokolade. Andre eventuelle påbudte råvarer vil bli tilsendt påmeldte deltakere senest en måned etter konkurransereglene er kjent. 
  • Råvarer, spesialprodukt og spesielle tilsetninger som ikke står på denne listen, må deltaker ta med selv. Disse må godkjennes av hoveddommer.

Kommunikasjon før konkurransen

  • All kommunikasjon og alle spørsmål må sendes skriftlig til Gunnar Bakke: gb@nhomd.no
  • Deltakerne vil motta regelmessig informasjonsbrev frem til konkurransedato. I disse infobrevene vil alle innsendte spørsmål bli besvart av hoveddommer.
  • All kommunikasjon utenfor nevnte kanal vil ikke være godkjent.
  • Direkte kommunikasjon mellom deltaker og dommer kan medføre diskvalifikasjon.

Kommunikasjon under konkurransen

  • All kommunikasjon mellom deltaker og dommer skal foregå gjennom dommerassistent.
  • Må en deltaker snakke med en dommer, skal det alltid være to dommere til stede.
  • Kommunikasjon utenfor disse rammene kan medføre diskvalifikasjon.

Påmeldingsfrist

Påmeldingsfristen er 15. oktober.

Legg ved eventuell beskrivelse og bilder av det du ønsker å konkurrere med. Søknadene vil bli anonymisert, og en jury vil plukke ut 6 finalister til konkurransen.

Bedømming

Det vil bli lagt vekt på utseende, konsistens, sensorikk, kreativitet og arbeidsteknikk.