BKLF

Innhold

Brødskala'n – spis litt grovere

Formålet med Brødskala'n er å gi forbruker relevant og god informasjon for å bidra til økt forbruk av grove kornprodukter.

Brødskala´n er en registrert frivillig merkeordning hvor Baker- og Konditorbransjens Landsforening er merkeeier. Formålet er å bidra til økt forbruk av sunne og grove kornprodukter, ved å formidle god og relevant informasjon til forbruker.

Brødskala`n kan brukes på både emballerte og uemballerte produkt.

Brødskala'n er utviklet i samarbeid med Helsedirektoratet, Mattilsynet og Forbrukerrådet

Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer grove kornvarer, og velger grove og ekstra brød- og kornprodukter til hverdags. Grove brød- og kornprodukter er god og viktig kilde til kostfiber, i tilegg til flere vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Ekstra grovt brød 76-100% gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød, noe som er gunstig for fordøyelsen, og kan minske risikoen for vektøkning, overvekt, type 2-diabetes, tykk- og endetarmskreft og hjerte og karsykdommer.

Brødskala’n er delt inn i fire grovhetskategorier:

  • Fint brød – en kakestykke. Grovhet 0-25,9 % sammalt mel eller hele korn
  • Halvgrovt brød – to kakerstykker. Grovhet 26-50,9% sammalt mel eller hele korn
  • Grovt brød – tre kakestykker. Grovhet 51-75,9% sammalt mel eller hele korn
  • Ekstra grovt brød – 4 kakestykker. Grovhet 76-100% sammalt mel eller hele korn

Angivelse av eksakt grovhetsprosent på de spesifikke produktet står skrevet under streken på Brødskalamerke.