Både baker- og konditoryrket krever fire års videregående utdanning. Først tar du VG1 Restaurant- og matfag, og så VG2 Matfag. Opptakskravet her er fullført grunnskole.

Etter endt skolegang er det to års læretid ute i bedrift. Når du har gått læretiden avlegger du svenneprøve, og får ditt svennebrev som baker.

To år etter at svenneprøven er bestått kan du gå videre og bli bakermester, eller konditormester. Da tar du en videre utdanning med kurs i ledelse, økonomi, markedsføring og yrkesteori.

Senere kan du velge spesialisering innenfor et bestemt område i innenfor faget ditt. Du har da flere kurs å velge mellom, både i Norge og i utlandet. Det er også en del som velger å ta både baker- og konditorutdanning.

Etter endt yrkesutdanning kan du få generell studiekompetanse ved å fullføre og bestå VG3 påbygging. Det gjelder selv om du ikke har tatt svennebrevet.