2 år med eget opplæringskontor i Baker- og konditorbransjen

Nyhet, Andre artikler

Publisert

bko

Etter vel 2 års satsing på eget opplæringskontor i baker- og konditorbransjen, er status 50 lærlingplasser og om lag 65 bedrifter som medlemmer. Dette synes vi er gode tall. Vi ser også etter vi har hatt samtaler med samarbeidsbedriftene våre nå i de siste månedene, at de vil ta inn lærlinger også til høsten.

Denne våren skal vi ha 18 lærlinger gjennom svenneprøver rundt om i hele landet. Det gleder vi oss til. Dette blir litt "dåpen" vår, og vil vise at vi klarer levere som opplæringskontor. Vi har i 2019 og 2020 kun hatt 2 elever som har hatt svenneprøvene sine. Så det er først nå vi vil se resultater av det arbeidet vi startet i 2018.


Vi jobber nok fremdeles på en litt annen måte enn de andre opplæringskontorene. Vi bruker mye av tiden vår til å dra rundt på skolene å bake med elevene. På denne måten blir vi kjent med de kommende lærlingene, og vi får svært god informasjon om hvilke elever som vil passe inn i rett bedrift.

På disse skole dagene så har vi små kurs med elevene, vi baker med dem og vi blir kjent. Vi har også fokus på cvèr og søknader og gir litt innspill på hvordan de kan gjøre disse bedre.

Vi reiser fremdeles mye rundt til bedrifter også og får på den måten en fin oversikt på hvordan bedriftene er. Og det som er gledelig nå etter år 2, er at det fremdeles er en deling på hvem som tar inn lærlinger. Ca 50% av lærlingene i BKO er hos nye lærebedrifter. Og det viser at det er behov forarbeidet vårt og at det er nyttig. I tillegg så kontakter flere og flere bedrifter oss og vil ha lærlinger gjennom oss. Det tar vi som et godt og positivt tegn.

Vi får tilsendt veldig mange cvèr fra elevene på skolene, og har denne våren en oversikt på vel 85 elever som vil ha enten baker eller konditorplass i en bedrift. I tillegg til dette så ligger vi nok bedre til denne våren og har allerede signert flere lærlinger inn til bedriftene pr 1 mai, enn vi gjorde både i 2018 og 19. Så vi er positive med tanke på plasser til de som ønsker det.

Oppfordringen til bedriftene som tenker å ta inn lærlinger til sommeren eller høsten er å ta kontakt med BKO tidlig nok så får dere en oversikt fra oss over potensielle lærlinger. Vi jobber for å øke rekrutteringen til bransjen vår og vil svært gjerne formidle lærlinger til medlemmene våre. Vi har full oversikt på elever som vil har lærejobb i alle fylkene i Norge. Og vi anbefaler å ta kontakt i disse dager for å gi også de som ønsker seg inn i faget vårt en sikkerhet om at bransjen vår er en trygg og god plass å være. Selv i slike tider vi har vært gjennom nå de siste, krevende månedene.

Mange av disse potensielle lærlingene er også ute etter sommerjobber i bakeriene. Dette for å kunne tjene seg noen kroner, i tillegg til å vise seg frem for nye arbeidsgivere. Så ta kontakt om dette er noe dere ønsker også, så skal vi formidle gode kandidater til dere.

 

Vi oppfordrer også elever som er ute etter både sommer og lærejobb om å ta kontakt. Ring til Kjetil så tar dere en hyggelig prat.

FAKTA OM BKO:

BKLF og Bransjens eget opplæringskontor ble opprettet februar 2018 og har blitt godt mottatt av bakerbedrifter rundt om i landet.

Ledes av Kjetil Dale Aas, som selv er utdannet både baker og konditor.

Med Kjetils bransjekunnskap er det gode muligheter til å sette sammen bedrift og lærling på en helt annen måte enn det som har vært vanlig å gjøre av opplæringskontor i bransjen vår tidligere.

Ta kontakt med Kjetil på enten

Tlf 40400444 eller

Epost kda@bakerkonditor.no