Corona-krisen er svært krevende for de lokale bakeri- og konditoriene

Det er tøffe tider for de lokale bakeriene i disse tider. BKLF jobber sammen med NHO Mat og drikke med tiltak for å hjelpe alle de lokale bakeriene som rammes hardt av denne Coronakrisen, og som står i fare for å måtte stenge.

I disse dager opplever Norge svært krevende tider. Coronakrisen kan få store følger for de små og mellomstore bakeriene som i verste fall kan medføre bakerinedleggelser. Vareforsyning fra bakeriene blir av myndighetene likevel sett på som en samfunnskritisk funksjon på grunn av vareforsyningen, men størstedel av volumet går gjennom industribakeriene som kontrolleres av dagligvaregrossistene.

Mange små og mellomstore bakeri uten leveringsavtaler med dagligvare merker i likhet med andre næringer frafall av omsetning på grunn av at kundene holder seg hjemme.  

Mange bakerier må derfor ty til stenging og permitteringer. NHO Mat og Drikke kan kontaktes hvis dere har spørsmål om dette: https://arbinn.nho.no/hms/sikkerhet-og-beredskap/sikkerhet2/Koronavirus---dialogmote-mellom-helsemyndighetene-og-nho/

Vår bransje er allerede sterkt konkurranseutsatt og har ingen støtteordninger fra det offentlige å falle tilbake på. Nå er det viktig å handle norsk for å ta vare på norske arbeidsplasser og bedrifter. Det tas flere initiativ for å støtte opp om den lokale bakeren:

Flere bakeri har startet opp med nettbestilling og hjemlevering, og selskapet Cake it easy har laget en kampanjeside hvor man kan finne lokale bakerier.

Se her: http://www.hverbolleteller.no/

Alle lokale bakerier er velkommen til å være med. Du kan fylle ut skjemaet så blir bakeriet lagt inn: https://cakeiteasy.typeform.com/to/HYsgr2

BKLF har også oppfordret dagligvarebransjen å slippe til lokale bakeri i dagligvarebutikkene. Sammen kan bransjen hjelpe hverandre i denne krevende tiden slik at lokalebakeriene kan opprettholdes også etter at denne alvorlige krisen er over.

Regjeringen la fredag frem forslag for en ny kompensjonsordning for næringslivet som i stor grad er beregnet på vår bransje. I løpet av kommende uke skal det diskuteres hvordan detaljene bak dette skal utformes.

 

BKLF arbeider med å gi innspill både til regjering og storting  gjennom NHO Mat og Drikke. Send oss gjerne kommentarer eller innspill på de forslagene som kommer og hvordan dette oppleves ute i bransjen: gb@nhomd.no

Helsedirektoratet har oppdatert informasjon til varehandel, inkludert dagligvare.  

https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/naeringsliv-idrett-og-kultur#rad-til-all-varehandel-inkludert-dagligvarehandel

Mattilsynet har satt ned en egen gruppe som jobber med å overvåke situasjonen og skaffe seg ytterligere kunnskap. Den generelle oppfordringen fra tilsynet er å opprettholde god næringsmiddelhygiene og hindre smitte blant ansatte. Hva angår sistnevnte gjelder da rådene fra FHI. Mattilsynet har også lagt ut følgende kommentar på sine hjemmesider.

Nettsidene til Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet oppdateres fortløpende når ny informasjon foreligger.