Innhold

Nytt bakeri sertifiseres som Håndverksbakeri

Nyhet

Publisert

bilde av håndverksbakeriet Naustdal dampbakeri

Naustdal dampbakeri tildeles Håndverksbakeri-merket. Fra venstre BKLFs president Ole John Berntsen, daglig leder Naustdal Dampbakeri, Martin Berntsen og direktør i BKLF, Gunnar Bakke.

Det nye fellesmerket Håndverksbakeri skal gjøre det enklere for forbrukerne å skille gode håndverksbakerier som lager egne produkter med norske råvarer fra bakerier som bruker mange ufaglærte og importerte produkter.

Den store nedgangen vi har sett i fagutdanning innen restaurant- og matfag i Norge, er med på å svekke norske mattradisjoner. Håndverk står for kvalitet, og derfor vil Baker- og Konditorbransjens Landsforening med det nye fellesmerket Håndverksbakeri, gjøre det enklere for forbrukerne å skille gode håndverksbakerier fra bakerier som bruker mange ufaglærte og importerer fryst deig fra utlandet. Vi mener det er viktig at forbrukerne blir gjort klar over forskjellene mellom et håndverksbakeri som utvikler og produserer sine egne produkter, og bakerier som steker en vare de har fått ferdig fra utlandet, slik at forbrukeren kan ta bevisste, kunnskapsbaserte valg. 

BKLF har de siste årene jobbet hardt for å fremme fagutdanningen. Diplombakerutdannelsen ved NOFIMA/NMBU (5 studiepoeng), er etablert som tilbud for videreutdanning, egen baker- og konditorlinje på videregående blir en realitet fra 2021 og BKLF har også etablert eget opplæringskontor for baker- og konditorfagene. I tillegg til å heve kompetansen, er profilering av bransjen viktig for å øke interessen for faget. 
 

Med det nye fellesmerket Håndverksbakeri, ønsker BKLF å tydeliggjøre for forbrukerne de bakeriene som er med på å opprettholde en ekte håndverkstradisjon i Norge. Disse bakeriene satser på fagutdanning gjennom å være godkjent lærebedrift med lærlinger, har en stor andel faglært personale i produksjonen, opprettholder håndverkstradisjoner og bruker norske råvarer. Som medlemmer av et fellesskap, jobber disse bedriftene for at den norske baker- og konditorbransjen kan fortsette å levere lokalt, godt, norsk kvalitetshåndverk til forbrukerne.  

Naustdal Dampbakeri AS er et bakeri som står for disse håndverkstradisjonene og kan stolt titulere seg som sertifisert "Håndverksbakeri".