BKLF

Innhold

Brødskala'n kan nå brukes på to nye glutenfrie kornsorter

Til nå er det kun havre av de glutenfrie kornsortene som har vært inkludert i Brødskalaberegningen. Nå er det også mulig å legge inn to nye glutenfrie kornsorter når grovheten skal beregnes. Dette er gode nyheter for cøliakere, som til nå ikke har hatt noe merking av grovhet på bakevarer.

Brødskala'n er en registrert og frivillig merkeordning og Baker- og Konditorbransjens Landsforening er merkeeier. Formålet med Brødskala'n er å bidra til økt forbruk av sunne, grove kornprodukter, ved å formidle god og relevant informasjon til forbruker. Brødskala'n er utviklet i samarbeid med Helsedirektoratet, Mattilsynet og Forbrukerrådet.

Tidligere har Brødskala'n omfattet kornsortene hvete og hvetesortene spelt, emmer og enkorn, samt rug, bygg og havre. Nå utvides merkeordningen med de to glutenfrie sortene hirse og sorghum. Dette vil gjøre det enklere for de glutenfrie konsumentene å ta sunnere valg når de skal handle bakevarer. Utvidelsen av Brødskala'n med disse kornsortene vil først og fremst gagne de som baker og spiser glutenfritt, men vil også være til nytte og inspirasjon for andre som ønsker å ta i bruk flere kornsorter enn det de gjør i dag. Utvidelsen gir alle bakere mulighet til å bruke disse kornsortene uten å måtte redusere grovhetsprosenten på Brødskala'n.

Nye muligheter for sunnere glutenfrie bakevarer

Forskningsmiljøene understreker stadig hvor usunne mange glutenfrie produkter egentlig er. Disse spesialproduktene er ofte høyprosesserte med et høyt innhold av næringsfattig stivelse, sukker, fett og mettet fett og et lavt innhold av fullkorn, fiber, protein, vitaminer og mineraler. Å utvide Brødskala’n til å omfatte flere (glutenfrie) kornsorter, slik at bruken av merket også kan omfatte glutenfrie produkter, kan være et godt tiltak for å oppmuntre de glutenfrie produsentene til å utvikle og produsere sunnere bakevarer.

Hirse inneholder mye fullverdig protein, er antioksidantrik og inneholder mye mineraler, spesielt mye magnesium som er bra for muskel- og nervefunksjon. Sorghum inneholder mye fiber, jern og proteiner og er en av de mest energieffektive kornsortene når det gjelder å omgjøre sollys og vann til energi.

På sikt kan det bli aktuelt å utvide med flere sunne, glutenfrie kornsorter, noe som vil gjøre det mulig å sidestille glutenfritt med glutenholdig når det gjelder bruk av fullkorn. Dette vil være et kjempeløft for det glutenfrie markedet.