Bransjeambassadør - en tittel å være stolt over

Publisert

Portrett av André Løvaas med bransjeambassadørjakke.

André Løvaas er bransjeambassadør for den norske baker- og konditorbransjen. Foto: Solveig Lygre

André Løvaas ble tildelt tittelen bransjeambassadør for den norske baker- og konditorbransjen på landsmøtet til BKLF i 2019. Løvaas ble utnevnt som ambassadør for sin innsats som hovedtrener for Baker- og Konditorlandslaget.

Bransjeambassadør

Bransjeambassadør er en tittel som kan tildeles personer som har prestert i konkurranser, eller som har gjort en solid innsats for bransjen vår. I dag har vi en liten eksklusiv klubb med bransjeambassadører, men nye bransjeambassadører vil bli utnevnt på jubileumsfesten i september.

Kriterier for å få tittelen bransjeambassadør:

  • Konkurrert på det Baker- og Konditorlandslaget og vunnet medalje i internasjonale konkurranser utenfor Norden.
  • Konkurrert på det Baker- og Konditorlandslaget og vunnet gull i lagkonkurranse i Nordic Bakery & Pastry Cup.
  • Vunnet gull i NM for bakere eller konditorer.
  • Virket som hovedtrener på Baker- og Konditorlandslaget.
  • Hatt en fremtredende posisjon i BKLF og gjort seg særlig fortjent til tittelen.

I tillegg til å ha deltatt på det norske baker- og konditorlandslaget i ti år, både som utøver og hovedtrener, har den dedikerte bakeren også vært leder av NKB – Svenneklubben og sittet i styret til BKLF de tre siste årene.

Det var møtet med Øyvind Lofthus og Emmanuel Rang på Åpent Bakeri som tente gnisten hos André. – Jeg begynte å jobbe hos dem i 2000, og deres lidenskap og måte å tenke baking på hadde jeg ikke opplevd før. Det gjorde meg nysgjerrig, forteller André.

André er en mann som liker å formidle, og det er kanskje noe av grunnen til at han er en så god bransjeambassadør. Han har delt sin kunnskap med deltagere på landslaget, som under hans lederskap har vunnet gull i Nordic Bakery Cup og bronse i VM (Iba, UIBC cup).

- Det hele begynte vel med landslaget. Jeg var interessert og ivrig etter å lære og å dele kunnskap. Og så sa jeg jo ja til veldig mye som andre sier nei til. Det kan bli litt for mye ja noen ganger, men det har jo åpnet opp mange dører da, ler bransjeambassadøren.

En av dørene var inn til Nofima, der André i noen år underviste på diplombakerutdannelsen. Han fikk ansvar for den praktiske undervisningen da han begynte å jobbe ved Nofima i 2013. Etter 6 år ved forskningsinstituttet, gikk han tilbake til Åpent Bakeri, der han i dag blant annet har ansvar for lærlingene. André brenner for lærlingene sine, og han har et mål om at alle skal oppnå resultatet meget tilfredsstillende bestått på svenneprøven.

Portrett av André Løvaas med bransjeambassadørjakke.

Bransjeambassadør André Løvaas er kvalitets- og produktutviklingssjef for Åpent bakeri i Oslo. Foto: Solveig Lygre

Svenneprøver er høytidsdag hos Åpent bakeri, og når lærlingene denne dagen skal vise at de behersker yrket, tar André alltid på seg uniformen med ambassadørkragen. – Da kommer lærlingene bort til meg og spør hva det er, og jeg forklarer at den har jeg fått fordi jeg var interessert i noe annet enn meg selv. At jeg var interessert i bransjen og faget, og at jeg har lagt ned mye tid for bransjen min. Da blir de med en gang inspirerte, og uniformen blir noe lærlingene kan se opp til, noe de kan strekke seg etter, sier André.

Hva føler du er hovedansvaret ditt som bransjeambassadør?

- Som ambassadør er man et forbilde for andre som ønsker å lykkes i bransjen, og dette vil jeg jo si er kjernen i det å være ambassadør. Når jeg tar på meg ambassadørjakken eller ambassadørkragen, viser jeg resten av verden at jeg har gjort noe for bransjen, for faget, og at jeg er noe mer, noe som er større enn meg selv, avslutter bransjeambassadøren, som fortsatt har mange mange år igjen som en fremragende formidler av bakerfaget og som et forbilde for hele bransjen.