Sølvmedaljen ga mersmak

Publisert

Victoria Gravdal (til venstre) har fått blod på tann etter sølvmedaljen i konditor-VM. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Sølvvinneren fra konditor-VM, iba Uibc-Cup 2023, Victoria Gravdal, har alltid strukket seg langt for å lære mest mulig om faget. Konkurranser er noe av det man lærer aller mest av, mener hun.

I konkurranse er Victoria dypt konsentrert om oppgavene. Her lager hun blekkspruter i marsipan. Foto: Solveig Lygre

Victorias første møte med konkurranser var Rogalandsmesterskapet i 2019, der hun endte på 4. plass. Året etter vant hun samme konkurransen.

- Det var mye som gikk galt første gang. Det var alt fra å mangle litt småting, til en glasur på kaka som var for stiv. Planen min til året etter, var å gjøre ting enkelt; få til bra smaker og få alle teksturer til å bli veldig bra. Jeg var førsteårslærling og måtte øve mye utenom arbeidstid. Det var nok fordi jeg fikk øvd såpass mye at det gikk så bra. Jeg hadde ikke noe mål om å vinne, men å få til et resultat jeg kunne være stolt over. Å vinne Rogalandsmesterskapet det året ble en motivasjon til å fortsette å utvikle meg som konditor, forteller Victoria, som etter det søkte seg inn på Baker- og Konditorlandslaget.

- Jeg hadde lyst å lære veldig mye mer om faget, og så er det viktig å delta i konkurranser dersom man vil bli virkelig god på det man holder på med, sier Victoria.

Viktig med godt lagarbeid

Etter å ha vært rekrutt på konditorlandslaget i ett år, ble hun tatt opp som utøver og fikk muligheten til å bli med å konkurrere i konditor-VM, iba Uibc-Cup, sammen med lagvenninnen Xiao Juan Peng. For Victoria ble det en pangstart på landslagskarrieren da hun kom hjem fra VM med en sølvmedalje.

- Jeg hadde aldri forestilt meg at vi skulle vinne sølv i VM. Det føles fortsatt veldig rart. Jeg har nok ikke landet helt enda. Det er ikke sånn at jeg går og tenker på det hele tiden, men jeg blir minnet på det ganske ofte av de jeg jobber med og alle andre, ler den unge konditoren fra Stavanger.

Det var tre fornøyde konditorer som jublet over en sølvmedalje i iba UIBC Cup i oktober. Fra venstre Victoria Gravdal, trener Hege Andersen og Xiao Juan Peng. Foto: Solveig Lygre

De ti månedene med trening til VM var intense. For å kunne ta opp konkurransen mot de profesjonelle lagene, måtte de norske landslagsutøverne, som har fulltidsjobber i tillegg, trene hvert ledige minutt de hadde.

- Jeg tror det kan være en fordel å ikke ha et så rigid treningsopplegg som de asiatiske landene, da står vi litt friere til å gjøre endringer underveis. Vi låste oss aldri fast på smaker og fasonger, men prøvde gjennom hele året hva som fungerte best, sier Victoria.

Hvorfor tror du det gikk så bra i konkurransen, til tross for oppstartsproblemene som førte til at dere måtte lage et helt nytt program kvelden før?

- Vi snakket sammen hele tiden og oppdaterte hverandre kontinuerlig gjennom hele konkurransen. Det var nok viktig for at vi klarte å gjennomføre det så bra. På treningene har vi vært mer i vår egen boble og jobbet mer med vårt, men i selve konkurransen jobbet vi virkelig bra som et lag. Det å kunne jobbe bra sammen har alt å si i en konkurranse. Lagarbeidet var veldig viktig for at vi klarte oss så bra.

Det var nervepirrende minutter før dommerne annonserte resultatet i VM. Foto: Solveig Lygre

Gir aldri opp

Å tilegne seg ny kunnskap var grunnen til at Victoria begynte å konkurrere, og læretrangen hennes er fortsatt stor. Hun forteller at man lærer mye både om seg selv og om faget når man trener til en konkurranse.

- Man finner ut hva man kan få til og ikke når man trener. I selve konkurransen er man i en presset situasjon, og stressnivået er høyt. Det er svært lærerikt å se hva man kan oppnå både faglig og personlig i en slik situasjon. For min egen del syns jeg også det er spennende å se hvordan det går hver gang. Det viktigste jeg har lært gjennom trening og mesterskap er at det er viktig å stå på og ikke gi opp, selv om ting kanskje ikke går etter planen. Man må bare fortsette å prøve så godt man kan, sier Victoria.

Hun syns generelt at erfaringene fra konkurranser er verdifulle, og at mye av det hun har lært gjennom å konkurrere er viktig for arbeidshverdagen.

- Noe av det viktigste man lærer av konkurranser, sånn rent praktisk, er jo det å alltid ha det rent og ryddig rundt seg når man jobber, uansett hvor hektisk det er. I tillegg blir man mer bevisst på å jobbe raskt og målrettet. Man blir alltid mer bevisst på hvordan man jobber etter en konkurranse, forteller Victoria.

Liker å være kreativ

Victoria røper at det var litt tilfeldig at det ble konditor hun valgte. Et valg hun ikke har angret på.

- Det var ikke sånn at jeg gikk i mange år med en drøm om å bli konditor. Jeg bestemte meg på vg 1 matfag at det var det jeg ville bli. Det beste med faget er at jeg kan være kreativ og finne på nye ting hele tiden. Når det er nye sesonger, kan man endre smaker og utseende og alt sånt.

Wienerbrødene Victoria lagde i VM, var pyntet med aprikos og lavendelmarmelade, pisket sitron-cremefraiche og en skatevinge av sjokolade. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Victoria liker å prøve ut nye ting, og øver alltid når hun har tid til overs.

- Jeg har lyst å lære mest mulig, så det blir mye jobbing med faget utenom arbeidstiden. Jeg tenker ut nye ting og prøver det ut. Jeg deler gjerne tanker og idéer med kollegaer, for det faller ofte litt mer på plass når jeg snakker om idéene med andre. Jeg finner mye inspirasjon fra Instagram, og når jeg skal lage noe nytt, kombinerer jeg gjerne forskjellige smaker og former jeg ser hos andre og setter det sammen til mine egne produkter. Jeg prøver og prøver og gir meg aldri før det er perfekt.

Hva liker du best å lage?

- Deserter er det gøyeste jeg gjør. Det å lage nye deserter, og å dekorere.

Hva syns du er den beste smaken du kan få i en dessert?

- Jeg har egentlig ingen favorittsmak. Jeg liker alt jeg. Om jeg skal trekke ut en ting, er jeg veldig glad i pasjonsfrukt.

Til alle som har lyst på et kreativt yrke, har Victoria et godt tips:  

- Om du er kreativ og liker å lage mat, er dette et bra yrke å gå inn i. Det fins ingen grenser for hva man kan lage og for hvilke smaker man kan sette sammen. Det er helt utrolig gøy og givende, sier hun.

Sølvmedaljen fra VM ga mersmak, og Victoria har på ingen måte tenkt å gi seg med konkurranse.

Jeg har ikke lagt noen konkret plan framover, men jeg har veldig lyst til å delta i flere konkurranser. Etter sølvmedaljen i IBA har jeg fått lyst til å ta flere medaljer, så nå skal jeg bare fortsette å trene for å bli mye flinkere. Kanskje en dag får jeg stå på pallen igjen? avslutter sølvvinneren fra VM.

BKL 2022

Victoria Gravdal

Victoria Gravdal

Født: 2001

Bosted: Stavanger

Arbeidssted: Sola Strand Hotel AS

Deltager på landslaget siden: 2023

Utdanning: svennebrev konditor 

Konkurranseerfaring: Rogalandsmesterskapet 2019, 4. plass

Rogalandsmesterskapet 2020, 1. plass, iba UIBC Cup konditor 2023, 2. plass.