Vi trenger en rask og treffsikker løsning

Publisert

Mange små og mellomstore bakeribedrifter befinner seg i dag i en dramatisk situasjon, og for mange er det kritisk at det kommer en snarlig løsning om de ikke skal se seg nødt for å legge ned virksomheten.

Direktør i BKLF, Gunnar Bakke, har siden før jul hatt strømsaken høyt på agendaen. Han sier han er glad for at mange bakerier har delt sine historier i media den siste tiden. Ett eksempel er Daglig leder Peder Jørgensen, hos familiebakeriet Baker Jørgensen i Arendal. Han sier til NRK at de ikke tjener penger lenger.

Viktig å legge press

– Det er veldig bra at så mange bakere har gått til media og fortalt om hvordan de høye strømprisene rammer dem. Dette har bidratt til å gi saken vår oppmerksomhet, noe som igjen har bidratt til å legge press på politikerne. Den siste tiden har jeg hørt både statsministeren og andre stortingspolitikere trekke frem nettopp bakerbransjen når de har snakket om næringer som er hardt rammet, sier Bakke, og understreker at en strømpakke er helt nødvendig for mange av bedriftene i baker- og konditorbransjen.

–  I tillegg til at strømregningen har tre- eller firedoblet seg, har prisene på drivstoff og råvarer steget betraktelig. Spesielt melprisene har gått opp uforholdsmessig mye grunnet krigen og dyrere kunstgjødsel. Forut for dette hadde vi to år med pandemi og nedstengninger, derfor er jeg veldig opptatt av at strømpakken som nå kommer må være så rask, effektiv og ubyråkratisk som mulig, sier Bakke.

En løsning må på plass nå

-Jeg forventer nå at regjeringen tar med bakeriene i strømpakken. De er samfunnskritiske aktører som produserer og levere mat til det norske folk. Saken handler mer om fordelingspolitikk enn støtte til næringslivet. En løsning må nå på plass og den må være treffsikker, sier Bakke.