Innholdsrikt og inspirerende på Cerealfagdagen

Publisert

Morten Hals fra Baker Hansen og Heidi Hemstad fra Ousdal gård fortalte om sitt lange og gode samarbeid om spelt. Foto: Solveig Lygre, BKLF

BKLF og Nofima arrangerte denne uken Cerealfagdagen 2023 i Nofima sine lokaler på Ås. Her fikk vi blant annet høre om hvordan den globale situasjonen påvirker norske kornbønder.

Administrerende direktør i Nofima, Øyvind Fylling-Jensen, var første taler. Han snakket om det store bildet og de viktigste trendene for matnæringene. Kravene til matprodusenter endres nå som følge av klima, miljø, naturmangfold og matsikkerhet. Tørke, flom og skogbranner ødelegger avlinger. Vi ser globale eksportrestriksjoner grunnet krigen i Ukraina. Økende priser på energi og gjødsel fører til at det blir sådd mindre i fattige land. Dette er noen av mange faktorer som nå setter hele det globale matsystemet under press, og gjør at endring er nødvendig. Holdninger hos forbrukere er også en viktig driver for endring. I 2022 vokste detaljistmarkedet for alternativ protein i USA med 9%. Folk vil ha bærekraftig mat som ikke er ultraprossesert. - Her ligger det en kjempemulighet hos alle i cerealbransjen i å tilby kornprodukter som er mest mulig naturlige, sier Fylling-Jensen.

Rakel Kyvik Wester er markeds- og bærekraftsjef hos Jæder, og hun leder innovasjonsprosjektet deres "Norsk vegetar for fremtiden".

Bakeriene, med sin kompetanse og sitt utstyr, har et stort inntektspotensial i sunne, bærekraftige produkter som kan erstatte kjøttprodukter. I stedet ser vi at det er kjøttprodusentene som leder an her. Og det var nettopp kjøttprodusenten Jæder som stod på scenen og fortalte om sin suksess med vegetarprodukter som var laget av bygg og havre. – Havre og Bygg er lett å selge, sa Rakel Kyvik Wester, markeds- og bærekraftsjef hos Jæder. Hun leder innovasjonsprosjektet deres "Norsk vegetar for fremtiden".

Amund Dønnum er daglig leder for Matkornpartnerskapet, og fortalte om arbeidet de gjør for å øke norskandelen i matmelet vårt. Målet er 90% innen 2030. – Norsk korn kan og bør spille en sentral rolle i norsk matsikkerhet, sa han. Etter Dønnum, var det Anders Klaseie, leder i kornutvalget i Bondelaget, som kunne fortelle at han hadde et stort ønske om at flere brød ble bakt med 100 prosent norsk mel, og heller bruke import når det norske var brukt opp. – Gilde blander ikke 20 prosent importkjøtt i kjøttdeigen, hvorfor skal vi blande 20 prosent importmel i brødet? lurte Klaseie på. Han ønsker seg også bedre importvern. – Det hjelper ikke å øke norsk korn om forbruker velger importerte bakevarer.  

Forskerne Solveig Nersten og Anne Rieder fra Nofima snakket om sin nyeste forskning på henholdsvis smaken av havredrikk og andre plantedrikker og muligheter ved bruk av havre i plantebaserte produkter. Sistnevnte forsket på om helseeffekter ved bygg og havre endret seg etter hvilke måter de var prosessert på.  

Havre er populært, og brukes i stadig flere produktkategorier. Madelaine Haugli er Brand Manager for plantebaserte GRYR fra Tine. Hun forteller om en kategori som er på vei ut av nisjen og inn i flere og flere norske kjøkken. - Norden skiller seg fra resten av verden ved at det er havre som er mest populært, i motsetning til nøtteprodukter i andre land.

Som en svært hyggelig avslutning på dagen, fikk vi høre kornbonde Heidi Hemstad på Ousdal Gård og Morten Hals, eier av Baker Hansen, fortelle om verdiene ved deres gode samarbeid om spelt. Siden 2006 har deres samarbeid gjort at blant annet Oslofolk har fått mulighet til å kjøpe bestselgeren Gardsspelt med økologisk spelt fra Ousdal gård på Hedemarken. Uten en stor og god kunde som Baker Hansen, kunne ikke Ousdal gård ha satset på spelt. - Samarbeid er viktig, det er nært, ekte og enkelt. Ingen får kjøpe mel av oss uten å ha sittet rundt

Nofimas bakermester Fredrik Andresen, holdt tre innlegg med "bakeskole" i løpet av dagen. Foto: Solveig Lygre, BKLF

kjøkkenbordet vårt, sett utover åkeren og smakt på produktet. Bare da kan de forstå hva vi driver med, sa Hemstad. – og da er man fortapt, avsluttet Hals.

Innimellom foredragene, holder Nofima-bakeren Fredrik Andresen "bakeskole" i tre etapper. Temaene er baking med norske råvarer, havrebaketips og hvordan gjøre det mer stabilt å bake med norsk urkorn.

Alt i alt var det en innholdsrik og spennende dag for hele cerealbransjen. Mange kunnskapsrike og nysgjerrige mennesker var samlet, og diskusjonene gikk løst både i salen og i pausene. Vi ser frem til å invitere til en ny cerealfagdag i 2024.