Fra 5. mars 2024 kan du sende inn forslag på bedriften/e du mener fortjener prisen. Alle bakerier i Norge kan nomineres med en kort begrunnelse, også egen bedrift. Anbefalingene sendes til BKLF AS: gb@nhomd.no
Målet med denne kåringen er å øke bevisstheten om alle de elementer som til sammen utgjør en vellykket bedrift, å fremheve og presentere gode bedrifter, samt styrke samholdet i bransjen. Hvilke bakeribedrifter anser dere bransjekollegaer som gode eksempler for faget og bransjen?
I år ønsker juryen at flere bakerier nominerer seg selv dersom de er kvalifiserte. I tillegg kan også bedriftskollegaer nominere sine favoritter.
Nytt i år, er at juryen har lagt til en prekvalifisering hvor de nominerte bakeriene vurderes etter noen basiskriterier. Disse kriteriene er: bedriftens økonomiske utvikling og bæreevne, bedriftens fagkompetanse (må ha minimum fagbrev på baker/konditor), hvor stor andel som er egenprodusert i bakeriet (råvarer og prosess) og om mulig trivsel og arbeidsmiljø/bedriftskultur.
Følgende kriterier skal danne grunnlaget for juryens vurdering:
- Bedriftens økonomiske utvikling og bæreevne
- Bedriftens innovasjon / nyskapningsevne
- Bedriftens fokus på samfunnsansvar
- Bedriftens helhetlige profil og markedsføring
- Bedriftens endring og omstillingsevne
- Bedriftens medarbeidertilfredshet
- Bedriftens sammensatte fagkompetanse
- Bedriftens omdømme/merkenavn
Bakeriene som går videre til kvalifiseringen, vurderes videre etter valgt tema for årets konkurranse. I år vil det bli lagt vekt på bedriftens fokus på kompetanseutvikling. Det er her ikke bare snakk om fagkompetanse, men hele verdikjeden fra produksjon til kundeopplevelse.
Kompetanseutvikling kan da vurderes på 3 nivåer:
- Organisasjon – totalt for bedriften. Hva trenger alle?
- Pr fagområde/avdeling
- En til en, hver enkelt ansatt
En ekstern jury som har spesialkompetanse på bedriftsvurdering, vil velge ut tre finalister av de kvalifiserte bakeriene. Etter sommerferien starter avstemningen, og alle i bransjen kan stemme på de tre finalistene.
Tidligere vinnere av prisen er Edgards Bakeri i Mandal (2018), Elda bakeri i Sandnes (2019), Harmoni Håndverksbakeri i Porsgrunn (2020), Ryfylke bakeri og konditori (2021), Stokkøy bakeri (2022) og Lillehammer Bakeri (2023).
Vinneren av "Årets Bakeri 2024" vil motta diplom, blomster og en pengepremie på kr 10 000,-.