I rute til Nordic Bakery Cup

Publisert

Philip Therkildsen og Ingrid Knutsen tok hver sin kategoripris i Nordic Bakery Cup i fjor. I år er de fullt lag og ser på muligheten for å vinne hele mesterskapet som stor. Foto: BKLF

Om mindre enn to måneder er det klart for Nordic Bakery Cup. Siden januar har det Norske bakerlandslaget trent målrettet mot turneringen, hvor fire av de fem nordiske landene deltar.

For Phillip Therkildsen er det viktigste med denne konkurransen å vise at han er klar til å delta i større konkurranser. Nå føler han seg klar til Nordisk, og skal bare finpusse på ting frem mot konkurransen.

Det er Norge, Sverige, Danmark og Island som skal konkurrere om å bli Nordens beste bakere 26. – 27. august. Nordic Bakery Cup blir også i år arrangert på Akademie Deutsches Bäckerhandwerk i Berlin. Da det kun var Norge som kunne stille med konditorlag i år, blir det ikke noe mesterskap for konditorene.

Utøverne som i år skal representere det norske laget er Philip Therkildsen, Ingrid Knutsen og Umid Fotikh. De har hatt sin siste fellestrening før sommerferien, og har treningsfri frem til første august. Ifølge hovedtrener for Baker- og Konditorlandslaget, Kjetil Dale Aas, og utøverne selv, er laget i god rute.

- Den siste treninga var intens, men helt klart den beste så langt. Vi har fått landet oppskriftene, og nå gjenstår det kun små justeringer, sier Ingrid, og legger til at hun gleder seg veldig til å vise frem resultatet.

I år, som i fjor, har hun ansvar for brød og baguetter i Nordic Bakery Cup. Forrige gang gikk det så bra det kunne, og Ingrid tok med kategoriprisen hjem. Det har hun tenkt å gjøre også i år.

- Jeg er utrolig stolt av produktene mine fra i fjor, og i år har vi løftet nivået enda et hakk. Selv om jeg har trent litt mindre dette året, har øktene vært intensive og veldig målrettede. Det har gitt tydelige resultater. Rémy pusher meg til å prestere på mitt beste, noe som gjør at jeg føler meg trygg og godt forberedt. Jeg vet hva som skal til, og jobber målrettet på hver trening. Jeg går inn med stor selvtillit og en klar plan, sier Ingrid.

Philip har ansvar for søtbakst, og også han vant sin kategori i Nordic Bakery Cup i fjor. Han lover at han skal forsvare tittelen så godt han kan.

- Jeg føler meg mer forberedt i år enn jeg gjorde i fjor, og den siste fellestreninga gikk veldig bra. Til nå har jeg trent mest på brioche og wiener, da disse formene er de mest tekniske. Nå vil jeg nok trene mer på finpuss av produkter og arbeidsplaner fremover, sier Philip.

I fjor kom det norske laget på tredje plass. Da hadde de ingen til å lage skulpturen, noe som kan ha kostet dem seieren.

- I fjor vant vi de kategoriene vi stilte i, og bedre enn det kunne vi ikke gjort det. I år har vi fullt lag, og sjansen for å nå målet vårt, som er å vinne, er bra. Vi ligger bedre an i år enn i fjor, og nå er det kun finpussing igjen, sier Dale Aas.

Umid Fotikh er nykommer på Baker & Konditorlandslaget i år, og har ansvar for brødskulpturen til Nordisk.

Den som har fått jobben med å lage skulpturen i årets mesterskap, er Umid Fotikh. Han er ny på laget i år, og har ingen konkurranseerfaring fra før. Likevel mener Dale Aas at det er den beste skulpturen de har lagd noen gang.

- Jeg har trent ca. 300 timer siden januar, sier Umid. - Det var utfordrende i starten, da jeg aldri har jobbet med showpiece før. Jeg måtte lære alt fra bunnen, og det har krevd tålmodighet og mye prøving og feiling. Å lage en god showpiece handler om balanse, uttrykk og presisjon, og jeg har jobbet mye med å forstå og mestre hele prosessen. Nå har jeg fått en bedre forståelse, og det føles både tryggere og mer naturlig.

At det ville bli krevende å trene til en så viktig konkurranse var Umid forberedt på. At det skulle gi ham så mye positivt i tillegg, hadde han ikke forventet.

- Det har faktisk vært mer intenst og givende enn jeg hadde sett for meg. Jeg visste at det ville bli krevende, men jeg hadde ikke forventet at jeg skulle vokse så mye både faglig og personlig. Jeg har oppdaget nye sider av meg selv og fått en dypere forståelse for faget. Jeg liker å jobbe målrettet og kjenne mestringsfølelsen når jeg får til noe jeg tidligere syntes var vanskelig, sier den ferske landslagsutøveren.

To måneder før konkurransen føler utøverne seg sterke, både personlig og som lag. De har forskjellige styrker, og kan trekke på hverandre. Til sammen utgjør de tre et lag der samarbeid og lagånd er optimal.

- Styrken min er presisjon og oppmerksomhet til detaljer, sier Philip, mens Ingrid fremhever at hennes stahet og målbevissthet gjør at hun når de målene hun setter seg. Hun gir seg aldri før hun får det til. Umid mener at hans evne til å planlegge godt og effektivisere arbeidsprosesser er viktige styrker hos ham.

Ingrid gleder seg veldig til å møte de andre lagene og vise frem det de har jobbet så hardt med, men først skal hun ha to uker ferie med familien for å hente energi til en intens treningsinnspurt i august.

- Jeg liker å jobbe strukturert, og er opptatt av å bruke tiden smart, samtidig som jeg alltid har fokus på kvalitet, sier han.

De tre utøverne tror god kommunikasjon, respekt, at de støtter hverandre, pusher hverandre, deler kunnskap og ikke minst at de har det gøy sammen, er lagets viktigste styrker. Det at de jobber så bra sammen og gjør hverandre bedre er alfa omega for å hevde seg i et internasjonalt mesterskap. Nå skal laget ha ferie fra fellestrening frem til første august. Da begynner innspurten.

- De siste ukene skal vi fokusere på finpuss, presisjon og flyt i arbeidsprosessene. Vi skal jobbe smart, trene på detaljer, og sikre at alt sitter. Samtidig er det viktig å ivareta både fysisk og mental balanse, slik at vi stiller best mulig forberedt og samlet som lag, sier Umid

Han gleder seg veldig til konkurransen, og kjenner på både spenning og stolthet.

- Dette er en stor mulighet og en opplevelse jeg kommer til å ta med meg videre, uansett hvordan det går. Det viktigste for meg med konkurransen er å utvikle meg videre og være med på noe større enn meg selv. Jeg ønsker å vise hva som er mulig med hardt arbeid og vilje, og å være en inspirasjon for andre særlig for dem som ikke har gått den tradisjonelle veien inn i faget. Dette handler om stolthet, faglig vekst og å bidra til å løfte baker- og konditorfaget i Norge, sier den engasjerte bakeren fra Stavanger.

Nordic Bakery Cup - tema og oppgave

Tema for konkurransen er underholdning, og hvert lag skal lage:

Showpiece

Maksimum 1,4 meter og minimum 1 meter høy.

Brød og baguetter

o   14 stk. brød 600 gram, 50% rug, to forskjellige utforminger, 7 av hver.

o   60 stk. baguetter, 10 stk. klassiske, 55 cm., 10 stk. valgfri form og dekor, 40 stk. porsjonsbrød, 4 forskjellige utforminger, 10 av hver.

o   14 stk. brød 600 gram, valgfritt mel, to forskjellige utforminger, 7 av hver. Kun surdeig tillatt som hevemiddel.

o   8 stk. brød 1000 gram, hemmelig mel 70%, melet, som blir oppgitt på informasjonsmøtet første konkurransedag, er av hvetefamilien, og kan være alt fra urkorn til moderne hvete, fullkorn eller siktet.

 Søtbakst

o   33 stk. brioche, 30 stk. 60 gram, valgfri utforming. 3 stk. 300 gram, klassisk utforming.

o   40 stk. croissant, 70 gram, 20 stk. Klassisk, 20 stk. pain au chocolate.

o   30 stk. klassisk wienerbrød 70 gram.

o   30 stk. gjærbakst, valgfri vekt, utforming og smak/ fyll.

Takk til våre partnere som gir oss mulighet til å konkurrere!