Må risikere for å vinne

Publisert

Nå er siste finpuss gjort for Philip Therkildsen, Ingrid Knutsen og Umid Fortikh. Til uka skal de konkurrere om å bli nordiske mestere i baking i Berlin. Foto: Solveig Lygre

Førstkommende mandag reiser utøverne på Baker- og Konditorlandslaget til Berlin for å konkurrere om å bli Nordens beste bakere. Siste trening er gjennomført, og utøverne føler seg klare.

Lagtrener for bakerlandslaget, Remy Corbet, har hatt fokus på å samkjøre laget for at kommunikasjonen skal gå lett og naturlig. Dette sier han er noe av det viktigste for å lykkes i en konkurranse. Foto: Solveig Lygre

Et enstemmig JA kom det fra de tre bakerne som skal representere Norge i Nordisk mesterskap i Berlin til uka. Siste trening før konkurransen var gjennomført, og spørsmålet var om de var klare for konkurranse.

- Jeg føler meg trygg, sier Ingrid Knutsen, som har ansvar for brød og baguetter. – Jeg også, sier Phillip Therkildsen og Umid Fotikh i kor. De har ansvar for henholdsvis søtbakst og brødskulptur.

God kommunikasjon er nøkkelen

Lagtrener for bakerlandslaget, Remy Corbet, er veldig fornøyd med laget sitt. Han sier de har jobbet knallhardt for å komme der de er nå.

- Ingrid og Philip har jo vært i konkurranse sammen før, og da var det kun de to. De kjenner hverandre godt, og jobber bra sammen. Utfordringen i år har vært å bryte dem litt opp og inkludere Umid i laget.

Assistentene Andrea Sandanger Avaldsnes og Viktoria Støtvig Dobbinga fra konditorlandslaget har gjort en kjempejobb på treningene til Nordisk, og uten dem vet ikke lagtreneren hva han skulle gjort. Foto: Solveig Lygre

Det har vi lykkes godt med, og de er blitt et veldig sterkt lag. Uten god kommunikasjon kan ikke et lag fungere, men nå er både kommunikasjon og samspill mellom de tre veldig god.

Assistentene Andrea Sandanger Avaldsnes og Viktoria Støtvig Dobbinga fra konditorlandslaget er også viktige brikker i laget.

- De har hjulpet til på alle treningssamlingene i år, og uten dem kunne vi ikke blitt et like godt lag. De har gjort en kjempejobb med å lage et bra tidsskjema, samt korrigere dette på hver trening. De har også laget veldig god mat til oss, noe vi setter enormt stor pris på, sier Remy.

Bakerne har også fått mye hjelp av konditorlaget for å komme fram til smakene.

- De er eksperter på smak, så det har vært veldig verdifull hjelp, sier Remy. – Spesielt Philip har fått hjelp med smakene til søtbaksten. De forskjellige produktene inneholder blant annet ristet sesam, yutzu, rips, bergamot og sitron.

Ingrid vant kategoriprisen brød og baguette i Nordic Bakery Cup i fjor. Det har hun tenkt å gjøre også i år. Sjablongene skal i år gi assosiasjoner til sirkus. Foto: Solveig Lygre

Når det gjelder brødkategorien, har Ingrid beholdt resepten på rugbrødet fra i fjor.

- Den resepten er veldig bra, så det var ikke noe poeng i å endre den. De andre reseptene har hun endret litt på, sier Remy.

Og brødene sine fikk Ingrid bekreftet at hun hadde full kontroll på, da hun vant kategoriprisen i fjor.

Underholdning og sirkus

Tema for Nordic Bakery Cup er underholdning. Et utrolig åpent tema som måtte spisses før planleggingen skulle begynne.

Dyp konsentrasjon må til når skulpturens detaljer skal produseres. Foto: Solveig Lygre

- Da vi fikk vite temaet, ble vi veldig fort enige om at vi skulle satse på sirkus. Umid, som er ny på laget, er utrolig kreativ og har god fantasi. Med Sirkus som tema kunne han virkelig utfolde seg. Jeg vil påstå at dette er den beste skulpturen vi har laget noen gang, sier Remy.

Den imponerende brødskulpturen, som har både flotte farger og leken utforming, er satt sammen av over 200 deler og veier over 20 kilo.

-  Nederste del av skulpturen skal forestille den runde sirkusmanesjen. Det er også en mindre manesje på midten. Jeg har bygget to store blomster inn i skulpturen og dekorert med små blomster rundtomkring. Frosken er inspirert av Cirque du Soleil, et fransk-kanadisk nysirkus.

Umid har kalt masken i skulpturen "Enkel". Foto: Solveig Lygre

I toppen av skulpturen holder akrobatene til sammen med de tynne, spisse pinnene. De lager litt liv der oppe i toppen, forteller Umid og understreker at det ikke finnes sirkus uten klovner.

Og klovnen utgjør hoveddelen av skulpturen. Den består av en smilende maske som henger i en kjetting, holdt av to hender som kommer ut av en eske i øvre del av skulpturen.

- Jeg har kalt klovnen "Enkel". Helt i starten tenkte jeg at nei, dette klarer jeg ikke. Remy så på meg og sa: nei Umid, det er enkelt å lage skulptur. Vi begynte å bruke ordet enkelt hele tiden, og nå, etter seks-syv måneder med hard trening, er det egentlig enkelt i forhold til hva det var i starten, smiler Umid, som får god hjelp av både Ingrid og Philip med å bygge skulpturen.

 Vil ikke garantere seier

Philip har stålkontroll på sin kategori, og på siste gjennomkjøring før konkurransen, var han ferdig ti minutter før tiden. Da fikk han streng beskjed fra trener Remy Corbet om å jobbe videre, for ellers ville dommerne tenke at han kunne gjort enda mer. Foto: Solveig Lygre

Etter at Island trakk seg fra mesterskapet for et par uker siden, er det Norge, Svergie og Danmark som til uken skal kjempe om å bli nordiske mestere.

Selv om Ingrid og Philip begge vant sine kategorier i fjor, nådde de ikke til topps uten en skulptur. Med et sterkt og fullt lag føler de absolutt at de har god sjans til å vinne i år, men noen garanti er det aldri.

- Jeg vil ikke si at vi vinner, selv om det er målet vårt. Vi møter to gode motstandere som også har trent mye, så alt kan skje. Jeg er veldig fornøyd med laget nå, og stolt over hva de presterer. Vi tar en risiko med den kjettingen, men vi må ta en risiko med skulpturen. Jo mer risiko, jo mer poeng, det skal jo ikke være en kosetime. Bommer vi så bommer vi, men jeg vil uansett være stolt over at vi prøvde. Så lenge laget leverer og gjør sitt beste er jeg fornøyd, avslutter lagtreneren.

Nordic Bakery Cup arrangeres også i år på Akademie Deutsches Bäckerhandwerk i Berlin. Konkurransen går 26. – 27. august.