Statsbudsjettet: økt rekrutteringsinnsats for matindustrien

Publisert

|

Sist endret

I forslaget til statsbudsjett for 2026 foreslår regjeringen å sette av ti millioner kroner til styrking av rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen, gjennom å øke samarbeidet mellom aktørene i verdikjeden for mat.

Sakset fra NHO Mat og Drikke

NHO Mat og Drikke mener det er svært positivt at regjeringen tar rekrutteringsutfordringene i næringsmiddelindustrien på alvor.

– Matindustrien mangler faglært arbeidskraft, og situasjonen blir stadig verre siden stadig fler i bedriftene når pensjonsalder i nær fremtid. Derfor er NHO Mat og Drikke godt fornøyd med at det bevilges en betydelig sum til dette viktige arbeidet, sier Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke.

900 nye studieplasser i høyere yrkesfaglig utdanning

Landbruk- og matdepartementet skriver at midlene blant annet skal «styrke rekrutteringen til restaurant og matfag og bidra til å utdanne flere faglærte kokker».

NHO Mat og Drikke påpeker samtidig at satsingen også må omfatte matindustrien, og at rekruttering av faglærte matindustriarbeidere ikke må nedprioriteres.

– Rekrutteringsmidlene må også komme næringsmiddelindustrien til gode, slik at bedriftene blir bedre rustet til å håndtere et nært forestående generasjonsskifte, sier Sletnes.

I tillegg er det også foreslått en økning på 900 nye studieplasser i fagskolen i neste års statsbudsjett.

Mer om Statsbudsjettet

NHO Mat og Drikke har samlet sine vurderinger av relevante poster på Statsbudsjettet på et eget område. 
Det finner du her.