Knut Arne og Hedli Moseid driver Moseid Bakeri & Konditori som er en av finalistene i Årets Bakeri 2025.
Hele 31 bakerier var i år nominerte til kåringen Årets Bakeri. Etter to kvalifiseringsrunder er tre finalister nå plukket ut til bransjens mest prestisjefulle kåring.
Vigdis Myhre Næsseth (Fossekall AS) er juryleder i kåringen Årets Bakeri 2025. Foto: Solveig Lygre
Juryleder i kåringen Årets Bakeri, Vigdis Myhre Næsseth (Fossekall AS), kan fortelle at juryen også i år har hatt en stor jobb med å vurdere de nominerte bakeriene.
De tre bakeriene som nå har nådd hele veien til finalen er alle familiedrevne i flere generasjoner. Felles for de tre er at de har vist en stor endrings- og omstillingsevne, som er tema for årets konkurranse.
Finalistene i Årets Bakeri 2025 er Braud Håndverksbakeri, Moseid Bakeri & Konditori og Nøtterø Bakeri & Konditori.
- Juryen har i år lagt vekt på i hvilken grad omstillingen innbefatter et endret markedsfokus og nye kundesegmenter/tydeligere markedsposisjon, i hvilken grad omstillingen har gitt eller har en forventet økonomisk effekt, i hvilken grad omstilling også omfatter en styrking av merkevaren/merkevarebygging, sier juryleder Næsseth.
De tre finalistene er stolte og glade over finaleplassen i den prestisjefulle kåringen.
- Vi er utrolig stolte og glade over å ha nådd helt til finalen i Årets Bakeri 2025! sier daglig leder i Nøtterø Bakeri & Konditori, Christoffer Ness. - Dette er stas, og en stor anerkjennelse til alle våre ansatte som gjør en fremragende jobb hver eneste natt og dag, år etter år. Som tredje generasjon har vi et sterkt ønske om å løfte frem det aller beste i Nøtterø Bakeri og gjøre virksomheten så solid at neste generasjon kan ta over med et trygt grunnlag. Det gir oss ekstra driv og inspirasjon å vite at vi blir lagt merke til og vurdert blant de aller beste i bransjen.
Christoffer (til venstre) og Henrik Næss driver familiebakeriet på Nøtterø.
Christoffer driver bakeriet sammen med sin fetter, Henrik Ness. At de har nådd helt til finalen, tror de er summen av flere ting.
– Vi har lykkes med å kombinere tradisjonelt bakerhåndverk med modernisering og et tydeligere markedsfokus. Vi satser på egne utsalg, hvor vi kan skape en helhetlig opplevelse for kunden. Vi har også klart å løfte frem den unike historien vår, som strekker seg 127 år tilbake i tid, samtidig som vi bygger et sterkt og fremtidsrettet varemerke. Vi ser virkelig frem til fortsettelsen!
Braud Håndverksbakeri er en satsing sprunget ut fra Valaker Bakeri på Sunnmøre. De fleste bakeriene deres ligger på Møre og Romsdal, men i mai etablerte de seg også på Majorstua i Oslo.
- Det er veldig hyggelig for oss, og ikke minst for alle våre ansatte, med en slik anerkjennelse. Det er klart man blir stolt! Vi har gjort en del utradisjonelle valg på veien, men vi har håpet og trodd på at kundene ville "se oss" dersom vi leverte ferskhet og kvalitet til en levelig pris. Ved å gjøre bakeributikken til et sted med god og levende atmosfære har vi fått kundene tilbake for fullt inn i bakeributikken. Braud er ikke en tradisjonell bakeributikk, Braud er en opplevelse av mange ulike elementer. Braud er krevende både å bygge og drive, men vi har fått til det som var målet. Det er fantastisk å selge hundrevis av boller og brød hver dag i hver eneste Braud, det gir oss og våre ansatte stolthet og motivasjon i videre satsing, sier daglig leder for Braud Håndverksbakeri, Liv Valaker Røren.
På Braud er lokalet og interiøret litt utradisjonelt for et norsk bakeri å være.
Moseid Bakeri & Konditori ligger i Mosby, en tettbebyggelse utenfor Kristiansand. Her har familien drevet bakeri siden 1945.
- Dette var så gøy og spennende! Vi visste ikke at vi var nominerte før vi gikk videre til andre kvalifiseringsrunden. Vi er et lite familiebakeri gjennom fire generasjoner, og da vi valgte å ta skrittet videre og bygge nytt bakeri, gjorde vi det på den tomta vi allerede hadde, i stedet for å flytte til et industriområde. Her følger vi tradisjonen og baker på den måten det alltid har blitt gjort. Vi har kunder fra hele Sørlandet, og folk kommer også fra andre steder i landet, sier daglig leder i Moseid Bakeri & Konditori, Hedli Moseid.
Nå kan hele bransjen være med å stemme frem sin favoritt til å bli Årets Bakeri 2025. Bransjens engasjement rundt denne avstemningen har vært stor hvert år, og resultatet av avstemningen blir tatt i betraktning av juryen når de skal kåre vinneren av "Årets Bakeri" 2025, sier Næsseth.
Juryen for Årets Bakeri 2025 består av juryleder Vigdis Myhre Næsseth (Fossekall), Beret Mette Haga (Innovasjon Norge), Lars Lian (Snurr Håndverksbakeri) og Paal André Schwital (Metro Branding).
Det er Baker- og Konditorbransjens Landsforening som står bak konkurransen, og vinneren av Årets Bakeri 2025 vil bli kåret på verdens brøddag den 16. oktober.