Innhold

Spørsmål og svar

Hvis du har lyst til å bli baker eller konditor, har du sikkert mange spørsmål. Hvordan er jobbmulighetene? Hvordan er hverdagen som baker? Får jeg en sikker jobb som konditor? Heldigvis har vi mange svar.

Hvordan er jobbmulighetene fremover?

Arbeidsmarkedet vil jo alltid være i forandring, men noe av det fine med denne utdanningen er at du jobber med mat, som det alltid vil være behov og interesse for. Det er også et internasjonalt yrke som du kan praktisere over hele verden.

Dessuten gir utdanningen mange muligheter for videreutvikling. Du kan bygge på med studiekompetanse, eller bli næringsmiddeltekniker.

Går du videre på utdanningen din og tar mesterbrev, ligger veien åpen for å starte din egen bedrift.

Hvordan er lønnsbetingelsene?

For en nyutdannet fagarbeider ligger en årslønn på omkring kr 350 000,-. Med full ansiennitet, det vil si 6 års praksis i faget, vil en vanlig årslønn kunne ligge rundt kr 400 000 – 450 000.

Som baker- eller konditormester med egen bedrift er mulighetene selvfølgelig helt opp til deg, avhengig av kreativitet og innsats.

Hva slags arbeidsplasser finnes for disse yrkene?

De tradisjonelle bakeriene og konditoriene er selvfølgelig veldig aktuelle arbeidsplasser for en som er utdannet baker eller konditor. Men det er mange andre muligheter.

Hoteller og cruisebåter vil mer og mer ha ferske, egenproduserte varer til sine gjester. Her er det mange spennende steder å jobbe.

Det er mange storkjøkken som produserer for videre salg til kunder, og også her er ferske kvalitetsvarer blitt et viktig konkurransemiddel. Det gir gode jobbmuligheter.

Restauranter kan være en aktuell arbeidsplass, kanskje mest for konditorer. Det skal ikke bare lages kaker, også spennende desserter er en viktig del av menyen.

Som fagutdannet baker eller konditor har du også den kompetansen som skal til for å få jobb hos en av bransjens mange underleverandører av utstyr eller råvarer.

Hvor mange er det i denne bransjen i Norge?

Det er omkring 600 bedrifter, spredt over hele landet. De er fordelt på mange små og noen store. De store industribakeriene er for eksempel Mesterbakeren, Gomannbakeriene og Bakers. I tillegg har vi bakerkjedene som Din Baker.

Dette gir deg store muligheter til å velge hva slags arbeidsplass du ønsker – en stor virksomhet med mange kolleger eller en mindre bedrift der det er veldig mye opp til hver enkelt.