Jod er et sporstoff som er nødvendig for dannelse av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Disse hormonene er involvert i vekst, utvikling og i regulering av kroppens energiomsetning. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at salt tilsettes jod for å motvirke jodmangel. Norge er ett av få land med lavt inntak av jod fra kosten, som ennå ikke har fulgt denne sterke anbefalingen fra WHO, men vil nå anbefale dette, skriver Helsedirektoratet i et notat til matbransjen den 13. juni.
Oppstart av et langsiktig jodberikningsprogram
Et jodberikningsprogram er utarbeidet av Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Mattilsynet, i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet. Målet er å bedre jodstatus i den norske befolkningen og å følge med på at berikningen har ønsket effekt. Helsedirektoratet oppfordrer til følgende tilsetninger:
· Produsenter av salt oppfordres til å tilsette 20 µg jod per gram salt (2000 µg per 100 gram). Det gjelder:
o Husholdningssalt (alle typer, inkludert havsalt, kvernsalt osv.)
o Salt brukt som ingrediens i brød og ikke-søte bakervarer som:
§ alt brød og loff (uavhengig av grovhet)
§ rundstykker, baguetter, ciabatta, focaccia, bagel og myke, runde porsjonsbrød
§ kavring og knekkebrød
§ pizza- og paibunn o.l.
§ tortillawraps, naan o.l.
§ lompe, pølsebrød og hamburgerbrød
§ ferdige melblandinger
· Produsenter av brød og andre bakervarer, som angitt over, oppfordres til å benytte salt som er tilsatt 20 µg jod per gram salt.
· Produsenter av vegetabilske alternativer til melk oppfordres til å tilsette en mengde jod tilsvarende mengden i kumelk, det vil si 16 µg/100 ml, (eller maksimalt 22,5 µg/100 ml), i henhold til regelverket.
Anbefalingen gjelder kun næringsmidlene angitt over. Det oppfordres ikke til å øke jodinnholdet i flere matvarer enn det som er angitt over, da det kan innebære risiko for at grupper i befolkningen kan få for mye jod.
Det vil i første omgang være frivillig tilsetning av jod til produktene som er nevnt i listen over. Det tas sikte på at berikningen skal gjøres obligatorisk på sikt. Da vil også økologiske produkter kunne tilsettes jod.
Myndighetene vil følge med på utviklingen i jodstatus i befolkningen og jodinnhold i mat og kosttilskudd. Jod har et smalt vindu for optimalt inntak, og både for lite og for mye jod er uheldig.
Lanseringsseminar 23. juni
Et lanseringsseminar for jodberikningsprogrammet arrangeres 23. juni kl. 10:00-12:00.
For mer informasjon og påmelding, se nettsiden: Nå får vi økt jodberikning – lansering av et jodberikningsprogram i Norge.
Både Helsedirektoratet og Mattilsynet vil fremover publisere nettsider med informasjon om jod, inkludert jodberikningsprogrammet og relevant regelverk.