Klart for nytt år med "Spesialisering i Baker- og Konditorfaget"

Publisert

Det er nå klart at Fagskolestudiet Spesialisering i baker- og konditorfaget blir tilbydd skoleåret 2026/2027. Her er studentene fra det første kullet på forsøksgården til NMBU, sammen med Professor emeritus Åsmund Bjørnstad. Foto: Solveig Lygre

Fagskolestudiet Spesialisering i baker- og konditorfaget ble satt på pause etter at fjorårets pilot var overstått. Nå er det klart at studiet starter opp igjen høsten 2026. Forbeholdet er at det blir nok søkere til å fylle de 30 plassene.

June Enger er prorektor ved Fagskolen Viken, og hadde siste ordet da avgjørelsen om å tilby studiet på nytt ble tatt.

- Fagskolen har et begrenset antall studieplasser, så vi gjør alltid en avveiing av hvilke studier som skal gå hvert år. Vi var usikre på om mange nok bakere og konditorer ønsker å ta denne utdanningen, men bransjeforeningen har vært veldig på for at vi skal fortsette med, samt videreutvikle dette tilbudet. Når vi nå har tatt denne beslutningen, er det viktig at de som ønsker å ta studiet melder seg på så snart det blir mulighet for dette den 1. februar, og senest 20. mars, sier Enger.

Studiet blir søkbart i Samordna opptak den 1. februar. Enger understreker at de vil følge med på antall søkere underveis, og at de den 20. mars vil ta en vurdering av om det er nok søkere til at de kan gjennomføre studiet. De trenger også en noenlunde jevn fordeling av bakere og konditorer.

- Vi setter av 15 plasser til hvert fag, og vi vil legge til rette for at søkerne kan laste opp et dokument der de skriver om de søker fordypning som baker eller konditor. Dersom dette ikke lar seg gjøre i Samordna opptak, vil vi kontakte søkerne i etterkant for å klarere dette. Ser vi at vi ikke har fått nok søkere til 20. mars, vil vi måtte avlyse tilbudet for å kunne omdisponere midlene, sier prorektoren.

Vil mest sannsynlig kvalifisere for mesterbrev

Etter at studiet var avsluttet i vår, ble det gjort en grundig evaluering. I og med at dette var et pilotprosjekt, er det mange forbedringspotensialer å ta med inn i et nytt studieår.  

- Noe av det vi har sett, er at vi må flette endene bedre sammen og se hele året under ett. For eksempel kan studentene jobbe med ett prosjekt gjennom hele året og flette alt inn det prosjektet. Da vil studiet bli mer helhetlig, og ikke så oppstykket som første året, sier Enger.

Studentene som starter opp høsten 2026 vil mest sannsynlig også kvalifisere til mesterbrev.

- Vi har satt ned en prosjektgruppe som er i dialog med mesterbrevnemnda. De ser på muligheten for at de som fullfører Spesialisering i baker og konditorfaget kan kvalifisere til å få mesterbrevet. Dette regner vi med at vi skal få på plass, sier fagskolerektoren.

Hun håper at de vil få fylt opp plassene på studiet, og at dette kan bli et fast tilbud annethvert år.

- Det kan være en god ting å avvikle dette studiet annet hvert år. Det er viktig at det ikke går for lenge mellom hver gang, for da mister vi erfaringene. Vi er også avhengige av å leie inn gode fagkyndige fra bransjen, da Fagskolen ikke har kompetansen selv, avslutter hun.

Ny fagkoordinator

Lars Lindland var med å bygget opp studiet, og var fagkoordinator det første studieåret. Selv om han ikke er tilsatt ved Fagskolen i Viken lenger, har han sagt seg villig til å bidra med erfaringsutveksling når en ny fagkoordinator er på plass.

– Studiet skal videreutvikles, og vi har utarbeidet et dokument med en rekke forslag til endringer og forbedringer. Dette blir en jobb for en ny fagkoordinator, men jeg bidrar med det jeg kan dersom det er ønskelig, sier Lindland.

Direktør i Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Gunnar Bakke, syns det er utrolig bra at Fagskolen åpner opp for et nytt år med videreutdanning for bakere og konditorer.

- Det er lagt så mye arbeid ned i dette, både av oss og av Fagskolen Viken. Det var ingen selvfølge at dette studiet skulle leve videre, så når beslutningen endelig er tatt, er vi veldig glade for det. Vi har fått et faglig løft med en høyere utdanning som vil påvirke bransjen positivt i fremtiden. At flere fagfolk får en høyere kompetanse vil gagne hele bransjen. Nå håper jeg at mange vil melde seg på studiet, og at det kan bli et varig tilbud, sier Bakke, og legger til at han er glad for at Sørumsand videregående skole fortsetter samarbeidet med Fagskolen Viken.