Masterclass – Baker & Konditor Campus

Publisert

Elevene på Baker & Konditor Campus fikk god hjelp av landslaget da de skulle løse oppgavene til Masterclass. Foto: Solveig Lygre

Nest siste dag av Baker & Konditor Campus, var satt av til masterclass, en lagoppgave der campuselevene fikk testet seg skikkelig på både baking, kreativitet og lagarbeid.

Oppgaven bestod i å lage produkter til en sommerbuffet, som også var deres bidrag til en felles avslutningsmiddag sammen med elevene fra kokkecampus.

De tolv elevene var delt inn i tre lag som hver skulle løse en bakefaglig og en konditorfaglig oppgave. Hvert lag skulle jobbe sammen om å løse oppgaven. De fikk to timer til å forberede seg onsdag kveld, og torsdag morgen var de i gang med oppgaven, som de hadde seks timer på å gjennomføre. Det ble en intens og lærerik dag for elevene, som etter ferien skal begynne på vg2 baker og konditor.

- Det har vært nok tid til å lage alle produktene, og vi er godt fornøyde med resultatet. Nå gleder vi oss til vi skal smake på det vi har lagd, sa Maja Nordbø fra Karmsund vgs. da oppgaven, som ble gjennomført på Sørumsand videregående skole, var utført.

Elevene fikk god hjelp av både erfarne landslagsutøvere, lederne på campus og andre års lærling Øyvind Andreas Øverland Nilsen, som også var med i årets "Bakemesterskapet" på NRK.

- Det er veldig gøy å lære fra landslaget og de andre lærerne. Oppgaven er gøy å være med på, men jeg skulle gjerne ha vært litt bedre forberedt, sier en av campusdeltagerne, Mia-Elizabeth Austrheim Smulovic fra Nannestad videregående skole.

Einar Martin Kålen er rektor på Baker & Konditor Campus, og har fulgt campusdeltagerne tett hele uken.

- Elevene har jobbet kjempegodt, og de viser stor interesse og lærevilje. De har vært veldig på i hele dag, selv om mange er slitne etter en intens uke, sier Kålen.

Da alt var overstått ble det fellesmiddag med kokkecampus på KIT-akademiet.

Oppgaven til Baker & Konditor Campus 2025

Bakerfaget

Oppgave 1. Søt gjærbakst

Det skal produseres søt gjærbakst av cirka 5 kg deig. Av deigen skal det produseres minimum 3 produkter med ulikt oppslag. Minst et av produktene skal være fylt, fyllet skal være lagd fra bunnen av. Produktene merkes/varedeklareres.

Oppgave 2. Usøtet gjærbakst

Det skal produseres usøtet gjærbakst av cirka 5 kg deig. Av deigen skal det produseres minimum 3 ulike produkter. Det skal være både småbakst med maksvekt på 100 gram og brød med minimumsvekt på 600 gram. Form, smak og dekor velger du selv. Produktene merkes/varedeklareres.

Konditorfaget

Dere skal lage elementer til en dessertbuffet. Dere må tenke på at gjestene skal få smake på mange forskjellige produkter, og hvert element må ikke være for stort.

Smak på fyll, dekor og glaseringer skal dere finne ut av sammen, det bør tenkes på en helhet og at buffeten har et synlig tema.

Oppgave 1.
  • Det skal produseres 25 små mørdeigsbakverk. Fyll, dekor og glasering bestemmes ut ifra grunnoppskrifter og tema.
  • Det skal produseres 25 små desserter av forvellet masse. Fyll, dekor og glasering bestemmes ut ifra grunnoppskrifter og tema.
  • Det skal produseres 25 små tørrkake petit foures Fyll, dekor og glasering bestemmes ut ifra grunnoppskrifter og tema.
Oppgave 2. Sjokoladekonfekt
  • Dere skal lage 20 støpte sjokoladekonfekt. Fyll, dekor og glasering bestemmes ut ifra grunnoppskrifter og tema.
Vurderingskriterier:
  • Kreativitet

  • Håndlag

  • Samarbeid

  • Sensorikk (smak og tekstur)