Det var god stemning rundt bordet da Oslo Baker- og Konditorlaug arrangerte lærlingesamling på Håndverkeren denne uken. Foto: Solveig Lygre
Rundt femti lærlinger og faglige ledere var samlet i Håndverkersalen i Oslo, da Oslo Baker- og Konditorlaug arrangerte en sosial sammenkomst for baker- og konditorlærlinger i Oslo og omegn.
Adm.dir. i Oslo håndverk & industriforening, Eivind Andersen, hadde mye interessant å fortelle på omvisningen i Håndverkeren. Her fra Laugssalen, hvor veggene er dekorerte med historiske freskomalerier av Alf Rolfsen (1895-1979). Foto: Solveig Lygre
Det var André Løvaas som kom med idéen om å arrangere en lærlingesamling. Oslolauget, med Oldermann Per Christian Samson i spissen, tok oppfordringen, og arrangementet ble godt mottatt av både lærlinger og faglige ledere. Hele tretti lærlinger fra tjue bedrifter og tjue fagansvarlige fra tretten bedrifter hadde meldt seg på, så dette var tydeligvis et etterlengtet initiativ.
Tidligere oldermann i Oslolauget, Cathrine Hals Alsaker fra Baker Hansen, ønsket velkommen og fortalt litt om det over 300 år gamle Oslolauget. - Tidligere bestod laugets oppgaver av kvalitetskontroll og var mer politiske, men i dag er formålet til lauget å utvikle virksomheten og sørge for trivsel i bransjen, kunne hun fortelle. Og trivsel var det absolutt mye av i Håndverkersalen tirsdag ettermiddag.
Oldermann i Oslo Baker- og Konditorlaug, Per Christian Samson, og lærlingeansvarlig hos Åpent bakeri, André Løvaas var initiativtagerne for lærlingetreffet i Håndverkersalen. Foto: Solveig Lygre
Alle gjestene fikk pizza og brus, og god tid til å bli kjent med de andre rundt bordet, før det ble en omvisning på "Håndverkeren". Denne var det adm.dir. i Oslo håndverk & industriforening, Eivind Andersen, som stod for. Han hadde mye spennenende å fortelle både om håndverkenes historie, hvordan laugene oppstod og om kunsten på veggene i Store festsal og Laugssalen. Andersen hadde spesielt ett råd til alle lærlingene: - et godt rykte kan aldri kjøpes eller selges for penger! det må du jobbe hardt for og ta godt vare på, sa han.
Etter omvisningen var det mer sosialt, denne gang med Quiz og boller fra Samson og Åpent Bakeri. det var god stemning rundt bordene, og samlingen så ut til å gå akkurat slik, om ikke bedre enn, lauget hadde håpet på.
Det var mange som ble inspirerte av historien til André Løvaas, som hadde æren av å avslutte det hele. Foto: Solveig Lygre
- Vi arrangerte dette treffet for å gi lærlingene et bredere nettverk. Uansett hvilken stilling de får senere, er nettverk utrolig viktig. Det å kunne møtes i en uformell setting som dette, skravle litt sammen og høre hvordan de andre har det på sine arbeidsplasser, tror jeg er veldig verdifullt. Det er veldig bra oppmøte, og det virker som om alle koser seg, sier Samson, og legger til at de må evaluere arrangementet før de bestemmer om, og eventuelt hvor ofte de skal arrangere flere lærlingesamlinger.
Arrangementet ble avsluttet med et innlegg fra André Løvaas, en mann som virkelig har fått mye ut av svennebrevet sitt. Både lærlinger og fagansvarlige lyttet interessert da Løvaas fortalte om sin kjærlighet til håndverket, alle mulighetene svennebrevet har gitt ham, og sin litt kronglete vei til der han er i dag.
Nataliia Lushnikova (til venstre) syns det var veldig fint å bli kjent med andre lærlinger. Hun kom sammen med fagansvarlig hos Cousins, Sofie Grenstad Takvam. Foto: Solveig Lygre
Han oppfordret alle i salen til å jobbe med noe de brenner for, og understreket at med svennebrevet lærer man selve metodikken rundt et fag eller håndverk. – Det er opp til deg hva du vil bruke det til, sa Løvaas.
Nataliia Lushnikova er førsteårs lærling hos Cousins, og var veldig fornøyd med arrangementet.
- Det var spennende innhold og veldig kjekt å bli kjent med andre lærlinger. Jeg håper det blir flere slike samlinger; jeg kommer garantert neste gang, sa hun.
Så da er det bare å vente og se om det blir flere lærlingesamlinger snart. Med så mange fornøyde lærlinger blir det garantert ikke bare Nataliia som kommer!