Elevene på tidenes første Baker & Konditor Campus hadde en lærerik uke. Her er de på kurs i laminering på Idun Akademiet. Foto: Solveig Lygre
Tolv ivrige skoleelever var med på tidenes første Baker & Konditor Campus forrige uke. Elevene skal begynne på vg2 baker og konditor til høsten, og valgte å bruke første uken av sommerferien sin på "skolebenken".
Baking av italiensk steinovnspizza hos Regal var populært. Foto: Solveig Lygre
Etter fem dager proppfulle av faglig og sosialt innhold, var det tolv baker- og konditortalenter som reiste hjem fra Baker & Konditor Campus med masse ny kunnskap. Før avreise på fredag ble prisen "Årets baker- og konditortalent" delt ut til en elev som hadde utmerket seg litt ekstra.
Bedriftsbesøk med baking
Første dag på Baker & Konditor Campus gikk besøket til Regal og Bjølsen valsemølle. Knut Hammeren gav elevene en grundig og lærerik omvisning på mølla, og vi fikk se og høre om hva som skjer fra kornet kommer inn til melet blir fraktet ut. Vi begynte i selve hjertet av mølla – kontrollrommet – og vandret gjennom etasjene til vi til slutt endte i bakeriet. Her lærte vi mer om melsorter og hvilke egenskaper de forskjellige tilfører bakeprosessen. Til slutt fikk vi lage vår egen steinovnsbakte pizza!
På turen langs Akerselva delte André Løvaas litt historie om elvas betydning for byen. Foto: Solveig Lygre
På mølla hadde vi med oss André Løvaas, kvalitets- og produktutviklingssjef hos Åpent bakeri. Da pizzaen var konsumert, tok han oss med på en vandring fra mølla på Bjølsen nedover langs Akerselva til Torshov og Åpent bakeri. Vel fremme i bakeriet fikk vi en leksjon i bakerens prosent, før elevene fikk sette hver sin brøddeig med hendene og slå opp kanelknuter. Kokkene disket opp med lekre sandwicher, så det var en mett gjeng som reist hjem til hotellet på kvelden.
På Åpent bakeri fikk elevene sette brøddeig med hendene. Foto: Solveig Lygre
Lamineringskurs og sjokolade
Dag to var det kurs i laminerte deiger hos Idun industri. Fagkonsulent på Idun Akademiet, Adrien Mazut, hadde med seg kollega og tidligere utøver på Baker- og Konditorlandslaget, Cathrine Olsen, da de veiledet elevene på Baker & Konditor Campus gjennom kjevling, bretting og utforming av forskjellige laminerte produkter. Det var en ivrig og munter gjeng som forlot Idun Akademiet med magen fylt med croissanter, pain au chocolat og wienerbrød, etter en utrolig lærerik dag.
Hos Idun Akademiet fikk elevene lære å bake med laminerte deiger. Her ruller de pain au chocolate. Foto: Solveig Lygre
På ettermiddagen gikk veien videre til A la Carte for å lære om sjokolade. Fagkonsulent og tidligere utøver på Baker- og Konditorlandslaget, Malin Skagen, fortalte hvordan sjokoladen blir til før hun holdt en kort leksjon i hvordan smake på sjokolade, som jo var neste punkt på programmet. Ti forskjellige sjokolader skulle smakes, tre typer hvit, tre typer lys, tre typer mørk og Dulcey – en lys og kremet sjokolade med hint av kjeks. Etter smakingen fikk elevene lage namlaka, mousse og cremeux med eksklusiv sjokolade fra Valrhona. Vi avsluttet besøket med en nydelig middag, avsluttet av en fantastisk dessert som inneholdt alle de tre komponentene elevene lagde i prøvekjøkkenet.
Sjokoladesmaking hos A la Carte var nytt og spennende for elevene på Campus. Foto: Solveig Lygre
En sniktitt i industrien
Dag tre var siste dag med bedriftsbesøk, og Mesterbakeren Oslo stod for tur. Her baker de 20.000 brød om dagen, og elevene fikk se hvordan et industribakeri fungerer. Dette var en helt ny opplevelse for alle de vordende bakerne og konditorene, og det var ingen som hadde sett for seg hvordan et så stort bakeri fungerer i praksis. Leder for kompetanse, Kjetil Dale Aas viste oss rundt i bakeriet, før vi besøkte prøvebakeriet og produktutvikler Rémy Daniel Jean Corbet. Etter en lunsj i kantina, gikk veien videre til Alimenta.
Hos Mesterbakeren fikk elevene lære litt om hvordan et industribakeri virker. Foto: Solveig Lygre
Alimenta er leverandør av råvarer, sammensatte ingredienser, smaker og blandinger til store og små matprodusenter. Vi fikk lære om bedriften og hva de driver med, før en omvisning på lageret og i produksjonslokalet. Til slutt gikk turen til prøvekjøkkenet, der produktutvikler Fredrik Andersen serverte hjemmelagede pølser med hjemmebakte, grove pølsebrød, "knekkebrødchips" og colaknuter.
Masterclass
Da bedriftsbesøkene var over, gikk turen til Sørumsand videregående skole for å forberede Masterclass, en lagoppgave som skulle gjennomføres dagen etter. To timer var satt av til planlegging, forberedelser og produksjon, og de fikk god hjelp av Xiao Juan Peng og Ingrid Knutsen fra Baker- og Konditorlandslaget. Etterpå var det grilling og tid til å bli kjent med landslaget. Vi fikk også besøk av andreårs lærling Øyvind Andreas Øverland Nilsen, som også var med i årets sesong av "Bakemesterskapet" på NRK.
Hos Alimenta fikk elevene hjemmelagde pølser med grove pølsebrød i prøvekjøkkenet. Foto: Solveig Lygre
Produktene som ble laget på Masterclass, ble tatt med til KIT-akademiet, hvor Baker & Konditor Campus og Kokke Campus hadde en felles avslutningsmiddag torsdag kveld. Her kan du lese hvordan det gikk med gjennomføringen av Masterclass.
Årets baker- og konditortalent
Fredag var det tid for å pakke kofferten og reise hjem, men først skulle alle deltagerne på Baker & Konditor Campus få tildelt et diplom for vel gjennomført Campus 2025. Det ble også tid til litt informasjon om mulighetene de har som elever, lærlinger og fagfolk fremover. Til slutt var det kåring av "Årets baker- og konditortalent", en utmerkelse til en som har utmerket seg litt ekstra på Baker & Konditor Campus. Utmerkelsen gikk til Aleksander Arnseth fra Storhamar vgs. og begrunnelsen for tildelingen var:
"Aleksander har utmerket seg fra dag en med sitt gode humør, stor faglig interesse og inkluderende væremåte. Han viste under Masterclass gode, faglige ferdigheter og evne og vilje til lagarbeid. Aleksander er en god representant for fagen, og fyller alle kriteriene for tittelen Årets baker- og konditortalent på en god måte. Alle i gruppen er godt kvalifisert til prisen, men Aleksander stikker seg litt ekstra ut".
Aleksander syns det var gøy å få prisen, men han påpekte at han syns at alle som var med på Campus hadde fortjent den. Han søkte seg inn på Baker & Konditor Campus for å lære litt ekstra før han begynner på baker og konditorlinja etter sommerferien.
Aleksander Arnseth fra Storhamar vgs. ble kåret til "Årets baker- og konditortalent". Foto: Solveig Lygre
- Jeg har fått muligheten til å møte folk som er veldig gode på sitt fagfelt, og ikke bare de som er lærere på skolen. Jeg har lært mye jeg ikke kunne fra før, og har dykka dypere inn i ting, sa Aleksander.
De fleste elevene syns det aller gøyeste med Campus var Masterclass, i tillegg syns Aleksander noe av det beste var å treffe andre med samme interesse.
- Det har vært veldig fint, og det har gått veldig bra selv om vi har bodd på rom med folk vi ikke kjente fra før. Det beste har vært det sosiale, å treffe andre som er veldig ivrige på baking. Og så har det vært gøy å lære om laminering og mer om sjokolade, det kommer jeg til å ta med videre. Det har også vært interessant å se den store bredden i faget, fra industri til håndverksbakeri, sier "Årets baker- og konditortalent", som drømmer om en jobb i et konditori, og på sikt å åpne noe selv.
Alle elevene på Baker & Konditor Campus fikk diplomer før hjemreise. Her med rektor Einar Martin Kålen (fremme i midten). Foto: Solveig Lygre
Viktig for rekruttering til bransjen
Rektor for Baker & Konditor Campus, Einar Martin Kålen, er storfornøyd med gjennomføringen.
- Dette har gått over all forventning! En gjeng med engasjerte, blide, hyggelige og høflige ungdom som har vært flinke til å ta vare på hverandre, rett og slett gode mennesker. I tillegg har bedriftene tatt imot oss på en fantastisk måte og gitt oss veldig gode opplevelser, sier Kålen og understreker hvor viktig dette er for rekruttering til bransjen.
- Jeg håper dette er starten på noe permanent som både bransjen og leverandørene ser nytten av, for dette er noe av det viktigste vi kan gjøre med tanke på rekruttering til bransjen. Kokkene har holdt på med dette i fem år nå, og har sett en god effekt av det. Det at vi kan gjøre noe sånt sammen med kokkene viser at vi kan dra nytte av, og lære fra hverandre, og at matfagene har mye til felles, avslutter rektor for tidenes første Baker & Konditor Campus.
Baker & Konditor Campus arrangeres av Baker- og Konditorbransjens Landsforening. Vi vil takke alle våre partnere. uten dere hadde dette ikke vært mulig.