Bli kjent med Waagans Bakeri og Konditori

Ærverdige Waagans Bakeri på Tynset fyller 75 år i disse dager. Håndverksbakeriet er blitt en institusjon for hele Østerdalen, og selv om det i dag er tredje generasjon som driver bakeriet, er flere av oppskriftene de samme som ble brukt av Hans Waagan i 1946.

Fra spesialsykepleier til bakerileder

Bli kjent med

Vi i BKLF ønsker å bli bedre kjent med medlemmene våre, og at medlemmene våre kan få mulighet til å bli kjent med hverandre. Vi vil derfor bli bedre kjent med et nytt medlem hver måned. Ønsker du å bli bedre kjent med oss, kan du kontakte Solveig Lygre.

Her kan du lese mer om medlemskap og medlemsfordeler

Det var Hans og Arnhild Waagan som startet og drev bakeriet fra 1946. I dag er det barnebarnet, Anne Flemsæterhaug Waagan som driver dette hyggelige stedet hvor lokalbefolkning, tilreisende og hytteturistene drar når de er sultne, tørste eller bare litt selskapssyke. At bakeriet fortsatt er i familien, er slettes ingen selvfølge. Annes far, Kjell Waagan, er konditor, og sammen med Annes mor, May Helen, drev han bakeriet fra 1989 til han "pensjonerte" seg i 2018. På denne tiden var det ingen av barna som hadde planer om å overta familiebedriften; det hadde liksom aldri vært noe tema.

Anne Flemsæterhaug Waagan angrer ikke på at hun forlot en givende jobb i Oslo for å overta familiebakeriet. Foto: Anne Skjøtskift, Tynsetingen.

Anne og familien bodde i Oslo, og hun trivdes godt som sykepleier på nyfødt-intensiven på Rikshospitalet. Da hun skjønte at det var fare for at farens livsverk ikke ville leve videre, bestemte hun seg for å flytte hjem til Tynset for å overta familiebakeriet. "Det var egentlig ikke et vanskelig valg", sier Anne. "Det hadde vært utrolig trist om familien ikke skulle drive videre etter over 70 år. Jeg er jo på en måte oppvokst i bakeriet, og jeg hadde også et ønske om å flytte hjem til Tynset. Selv om jeg ikke har baker- eller konditorutdannelse, følte jeg at jeg måtte prøve uansett om det var litt skummelt".

Og Anne har ikke angret. Selv om hun har fått tre barn på fire år, og det har vært mye nytt å sette seg inn i på jobb, trives hun godt med valget hun tok i 2018. Hun har fått god hjelp av Kjell, som ikke fikk kjenne ordentlig på pensjonisttilværelsen før nå i høst. I tillegg hjelper May Helen fortsatt til, og selv ektemannen blir satt i arbeid når det trengs.

Vi har skutt oss selv litt i foten i denne bransjen

Lærling ble redningen

Som mange andre bakerier i dag, har Waagans fått erfare vanskeligheten med å få tak i gode fagfolk. "Vi har skutt oss selv litt i foten i denne bransjen", sier Anne, og sikter til at bransjen ikke har satset nok på rekruttering. "For å få nye fagfolk inn i bransjen må vi som driver bakerier ta inn lærlinger". Nettopp dette ble løsningen for Anne selv. Etter lenge å ha prøvd å få tak i en baker eller konditor, fikk hun en idé om at løsningen kanskje måtte være å lære opp noen

Veslemøy Løkken ble redningen for Waagans da de ikke fikk tak i fagfolk. Institusjonskokken er nå lærling i bakeriet. Foto: Anne Skjøtskift, Tynsetingen.

selv. De endret stillingsutlysningen, og understrekte at det ikke var nødvendig å være baker eller konditor for å få jobben. "Da kom vi i kontakt med Veslemøy Løkken. Hun var utdannet institusjonskokk, men gikk med en drøm om å bli konditor. Løsningen ble at Veslemøy fikk lærekontrakt med Waagans. Baker- og Konditorbransjens Opplæringskontor har ansvar for oppfølging og opplæring, og Kjetil Dale Aas i BKO sier at lærlingen til Waagans kommer til å bli en ressurs for bedriften. Anne sier seg enig med Kjetil, og sier at det å ha lærling er viktig og bra for bedriften. "Lærlingene tar med seg lærdom fra kurs og lignende og tilfører ny kunnskap til bedriften som er med på å utvikle den. Lærlingene sørger også for at de ansatte må skjerpe seg, de kan ikke gå på "autopilot"".

Håndverk og Tynsetsnurr

Waagans er et ekte håndverksbakeri med lange tradisjoner. Det mest populære produktet deres derimot, er en ganske ny "oppfinnelse": Tynsetsnurren ble oppfunnet av Kjell Waagan langt ut på 2000-tallet.

Tynsetsnurren er bestselgeren hos Waagans. Denne kanelbollen med vaniljekrem, ostekrem og sjokolade ble oppfunnet av Annes far; konditor Kjell Waagan.

Denne populære bollen er en kanelbolle med vaniljekrem, ostekrem og sjokolade, og på en god dag selges det rundt 200 av denne spesialiteten. Ellers er det en god blanding av tradisjonelle og nye bakervarer å finne i disken hos Waagans, og uansett hva du velger, kan du være sikker på å få servert godt håndverk når du besøker bakeriet i Tynset. Waagans ble i september 2020 sertifisert håndverksbakeri av BKLF, og Anne syns det er veldig positivt at BKLF gjør jobben med å få frem de som er håndverksbakeri. Selv er hun veldig glad i å besøke andre håndverksbakerier for inspirasjon og opplevelse.

Waagans har merket en oppgang i koronapandemien. "Kanskje folk har fått øynene opp for at det er viktig med det som er i nærmiljøet?", undrer Anne. "Det har også vært flere norske turister, og de legger igjen mere penger enn de utenlandske turistene", sier hun og tilføyer at de også selger en del brød i dagligvarebutikker.

Håper at bakeriet forblir i familien

På nyfødtintensiven var jobben til Anne å redde nyfødte som trengte hjelp. Hun forlot jobben for å redde familiebedriften og farens livsverk. I dag redder hun overskuddsvarer ved å fryse dem og selge dem billigere, eller levere de til sykehjem og arrangementer i Tynset. At Anne i 2018 valgte å flytte hjem og overta bakeriet, har i alle fall sikret Tynsetingene ferske bakervarer med ekte håndverkskvalitet i lang tid fremover. Nå håper Anne at noen av hennes tre barn vil fatte interesse for baker-og konditorfaget, og overta Bakeriet når den tid kommer. Hun skal i alle fall lansere det som en mulighet for dem.

Bli kjent med flere medlemsbedrifter:

  1. Bli kjent med Roxman Bakeri og Konditori

    På forsommeren i fjor, flyttet Roxman Bakeri og Konditori fra Sirevåg sentrum til det nybygde bakeriet langs Nordsjøveien. Selv om avstanden kun er på ca. 600 meter, resulterte flyttingen i tidenes omsetning for det 67 år gamle familiebakeriet.

  2. Bli kjent med Råde Bakeri

    Når Linda Fredriksen kjenner duften av bakverk, føler hun trygghet. Det sier hun er fordi hun vokste opp i bakeriet til besteforeldrene. For Linda var det en fantastisk barndom som gav en stor trygghet.

  3. Bli kjent med Naturbakst

    På håndverksbakeriet Naturbakst i Haugesund, deler eierne raust både av bakervarer og tid. Å være til stede for kunden og lokalsamfunnet er viktig for de engasjerte og omsorgsfulle innehaverne Karianne Hauge Aksland og Svein Arne Aksland.